יום חמישי, 4 בספטמבר 2003

חברתיות והצטננות - מרים דישון-ברקוביץ

 

אנשים חברותיים עמידים יותר בפני מחלה - כך עולה ממחקר המתפרסם בגיליון ספטמבר של כתב העת Psichological Science על ידי שלדון כהן ועמיתיו. במחקר השתתפו 334 מתנדבים (175 נשים ו-159 גברים) בגילאי 18- 54 אשר קיבלו כל אחד 800 דולר עבור השתתפותם במחקר. מדוע ניתן הסכום הגבוה? מאחר שהמשתתפים הסכימו להיחשף לנגיף נפוץ הגורם להצטננות (נגיף מקבוצת rhinovirus) ולהימצא במעקב כדי לוודא אם אמנם נדבקו במחלה.

בשלב הראשון עברו כל המשתתפים בדיקות רפואיות כדי לוודא שהם בריאים, ונבדקה רמת הנוגדנים הקיימת בגופם לנגיף. כמו כן מילאו המשתתפים שאלון פסיכולוגי הבודק את מידת החברותיות שלהם. שבועיים לפני תחילת המחקר נמדדה רמת הקשרים החברתיים שלהם בפועל על ידי ראיונות טלפוניים, בהם התבקשו לדווח בכל ערב עם כמה אנשים נפגשו במהלך היום ומה היה משך המפגש. בשאלון אחר התבקשו לדווח עם כמה אנשים שוחחו במהלך היום בטלפון ומה היה אורך כל שיחה.

בשלב השני של המחקר הודבקו המתנדבים בנגיף ההצטננות על ידי החדרתו לאפם. בכל יום לאחר ההדבקה עקבו החוקרים אחר המשתתפים כדי לראות מי מהם לקה בהצטננות.



Mike McBey, Flicker


הקריטריונים להידבקות היו דיווח עצמי על סימפטומים (כגון, התעטשות, שעול, נזלת וכדומה), ומדידת כמות ההפרשות מן האף.

מן המחקר עולה כי ככל שאנשים חברותיים יותר, כך הם עמידים יותר בפני הידבקות בהצטננות! תוצאה זו התקבלה גם כאשר משתנים אחרים נלקחו בחשבון, כמו למשל רמת הנוגדנים שהיו קיימים בגוף כנגד הנגיף - כלומר, מידת
החיסון בפני הנגיף.

ביקורת זו שוללת הסבר חלופי, לפיו אנשים חברותיים באים יותר במגע עם הזולת, וכך גדל הסיכוי שבעבר כבר נדבקו בזן זה של הנגיף ופיתחו נוגדנים.

מהו ההסבר לכך שאנשים חברותיים יותר עמידים יותר בפני הידבקות בהצטננות?

החוקרים מציעים כי ייתכן שחברותיות היא תכונה הנקבעת על ידי גן או קבוצת גנים שאחראים גם על יכולת הגוף להתנגד למחלות. טיעון זה נסמך באופן לוגי על ממצא נוסף המקשר בין תכונות אישיות לבין בריאות, והוא שלקרובים מדרגה ראשונה ושנייה של ילדים ביישניים במיוחד יש נטייה רבה יותר לחלות בקדחת השחת (hay fever). מטרתם הבאה של החוקרים היא לבדוק אם חברותיות מגינה גם בפני מחלות נוספות. 


פורסם ב"גליליאו" 61, ספטמבר 2003

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה