יום חמישי, 23 בספטמבר 2004

האגם שמתחת לקרח - מיכל סחף


מדידות עדכניות נותנות מיפוי מדויק של קרקעית אגם ווסטוק, המשתרע מתחת ללוחות הקרח של אנטארקטיקה

בערך במרכז אנטארקטיקה נמצא אגם של מים מתוקים נוזליים, קבור תחת שכבת קרח שעובייה שלושה עד ארבעה קילומטרים. האגם, שנקרא ווסטוק (Vostok) על שם תחנת מחקר רוסית שהוקמה במקום בשנת 1957, נתגלה ב-1996 וזוהה באמצעים סייסמיים ובאמצעות רדאר חודר-קרח שמיפה את היבשת מכלי טיס ומן החלל.



תחנת המחקר של אגם ווסטוק


באנטארקטיקה קיימים כמה עשרות אגמים כאלה, ואגם ווסטוק גדול מהאחרים באופן משמעותי. המים נשארים במצב צבירה נוזלי בזכות הלחץ הרב השורר בעומק זה, והחום הגיאותרמי שמקורו במרכז כדור הארץ החודר דרך שכבת הסלעים שבבסיס היבשת. שכבת הקרח מבודדת את המים מהטמפרטורה הנמוכה השוררת על פני השטח. לשם השוואה, בתחנת המחקר ווסטוק נמדדה בשנת 1983 הטמפרטורה הנמוכה ביותר שנמדדה על פני כדור הארץ: 89- מעלות צלסיוס.

אלה תנאים לא־ידידותיים לחיים. המים נמצאים בלחץ רב מאוד, ומכילים חמצן בריכוז של עד פי 50 לעומת אגמים רגילים על פני הארץ. זוהי סביבה קרה. מנותקת מאוויר צח ומקרינת שמש ודלה במקורות מזון. סביבה זו מזכירה במקצת את הסביבה הקיימת. ככל הנראה, בירח ״אירופה״ - לוויינו מכוסה-הקרח של כוכב הלכת צדק. 

 אם יימצאו מיקרואורגניזמים בסביבה עוינת זו, יהיה זה רמז לכך שחיים יכולים להתקיים בעולמות אחרים שאינם נוחים לחיים כפי שאנו מכירים אותם. יתכן שחום ומינרלים ממקור גיאותרמי מסייעים ליצורים חיים להתקיים שם.

בזכות מעטה הקרח שלו, האגם נשאר מבודד משאר העולם במשך מאות אלפי ואף מיליוני שנים. אם התקיימו בעבר תנאים שונים באנטארקטיקה, אשר בהם שיגשגו יצורים זעירים שאינם מוכרים עוד כיום, או אם קיימים יצורים חיים המסוגלים  להתקיים בתנאים קיצוניים אלה - יתכן שניתן יהיה למצוא אותם במימי האגם. אפשר גם שימצאו בו חיים בני אלפי שנים שמקורם בפני השטח, אשר הגיעו למימי האגם בתהליך הדרגתי של סחיפת קרח לעומק. 


אגם ווסטוק


במסגרת המחקרים המבוצעים באנטארקטיקה נתגלו מיקרואורגניזמים בקרח שנמצא מעט מעל לפני האגם. כרגע לא מתוכננת חדירה למימי האגם; קיימת הסכנה שמחקר בלתי-זהיר יפגע ביבשת המיוחדת במינה הזו, ויזהם את המים והקרח העתיקים במיקרואורגניזמים מהעולם המודרני. תרחיש אחר, בלתי־סביר אך חביב על אוהדי הרעיונות האפוקליפטיים, הוא שמחקר בעומק האגם יביא לפני השטח מיקרואורגניזם גורם-מחלות, אשר כנגדו לא תוכל האנושות להתמודד.

מיפוי האגם נעשה על ידי Lamont-Doherty Earth Observatory של אוניברסיטת קולומביה בשיתוף עם אוניברסיטת טוקיו, והתבצע באמצעים מגוונים, בהם רדאר חודר־קרח הסורק את היבשת מגבוה, ומיפוי גרוויטציוני באמצעות כלי טיס החולפים מעל היבשת. 

התפתחות אחרונה במחקר העוסק באגם ווסטוק מגלה, כי האגם מורכב למעשה משני אגנים, המופרדים חלקית על-ידי רכס המגביל את מעבר המים ביניהם. מכך נובע, כי ייתכן ששני האגנים הם בעלי הרכב כימי שונה ואוכלוסייה ביולוגית נפרדת, בעיקר בקרקעית. קיימים הבדלים בתנועת הקרח ביחס לאגנים, וכן בדפוסי הפשרתו וקפיאתו-מחדש.

נראה כי האגן הצפוני מכיל קרח וסלעים אשר הגיעו אליו מפני השטח עם תזוזת הקרח, בעוד האגן הדרומי מבודד יותר, ומשמר סחופת ומשקעים  אשר התהוו בטרם כיסתה שכבת הקרח את היבשת.

פורסם ב"גליליאו" 73, ספטמבר 2004


יום שישי, 17 בספטמבר 2004

מדע בישראל תשס"ד - סטרפטוקוקוס A - בחיידק הטורף יש מוטציה שמנטרלת את מערכת החיסון - מיכל סחף

 

Streptococcus pyogenes
NIAID


אלון מוזס מהמרכז הרפואי הדסה, ועמנואל הנסקי וקרלוס הידלגו־גראס מהאוניברסיטה העברית פיענחו את מנגנון הפעולה של ״החיידק הטורף״. מדובר בחיידק סטרפטוקוקוס A אשר גורם במקרים הקלים ל״שושנה״ (מחלת עור), ולדלקת גרון. כאשר הוא חודר לריאות, לזרם הדם, לרקמת שריר או שומן - הוא עלול להיות קטלני. ״תסמונת ההלם הרעלי״, המתבטאת בירידת לחץ הדם ובפגיעה רב־מערכתית, ו״תסמונת החיידק הטורף״ המתבטאת בהרס מהיר של רקמות, נגרמות שתיהן על ידי סטרפטוקוקוס A. 

החוקרים ביקשו למצוא מה הופך את החיידק לאלים כל-כך. הם מצאו כי תאי מערכת החיסון, שריכוז גבוה שלהם נמצא לרוב בקרבת גוף זר, אינם נמצאים בסביבת החיידק; מערכת החיסון נמנעת מלתקוף את החיידק הטורף באותו אופן שבו היא תוקפת פולשים אחרים .

הסיבה לכך, כך מצאו החוקרים, היא מוטציה שזוהתה בחיידק, אשר גורמת לו לייצר חלבון המפרק את אחד החומרים שמפרישה הרקמה הנגועה ושמטרתו לגייס את תאי מערכת החיסון. לכן התאים שמטרתם להשמיד את החיידק לא מגיעים לרקמה. במחקר זה לא נמצא מה גורם למוטציה ומדוע רק חלק מחיידקי סטרפטוקוקוס A הופכים לטורפים.


פורסם ב"גליליאו" 73,  ספטמבר 2004.


יום רביעי, 15 בספטמבר 2004

פריונים יש מאין - דינה צפרירי


צוות בראשותו של סטנלי פרוסינר יצר את גורם מחלת ״הפרה המשוגעת" במבחנה


במחקר שנערך במעבדתו של סטנלי בן פרוסינר (Prusiner), חתן פרס נובל לרפואה, ב-1997, ושפורסם ב-30 ליולי 2004 , בעיתון המדעי Science, הוכחה למעשה התיאוריה בשלה זכה פרוסינר בפרס (וראו: מרית סלוין - ״פרס נובל: הפריונים המתעתעים׳׳). 

הסיפור החל בשנת 1920, כאשר איבחן הנוירופתולוג הגרמני, הנס גרהרד קרויצפלד (Creutzfeldtמקרה של הפרעה מנטלית מתקדמת בחולה בת 23. לאחר שאובחנו מקרים נוספים של הפרעות שהתבטאו במערכת התנועתית, השתמשו החל מ-1922 בכינוי מחלת קרויצפלד -יעקוב (CJDעל מנת לתאר מספר מחלות ניווניות של מערכת העצבים המרכזית (וראו: רות גביזון ואלברט טרבולוס -״חידת הפריונים״),  ב-1950 התגלתה בפפואה-גינאה החדשה מחלה מוזרה שכונתה קורו (kuruשנגרמה כתוצאה מאכילת מוחותיהם של נפטרים, מסיבות טקסיות. כאשר התבררה בשנות השישים של המאה הקודמת יכולת ההעברה של מחלות אלה לשימפנזים, ניתן להן השם מחלות מוח ספוגיות הניתנות להעברה (transmissible spongiform encephalopathy, TSEואליהן הצטרפו מחלה המכונה סקרפי (scrapieהפוגעת במוחותיהם של כבשים, שהתגלתה ב-1973 בעיקר באנגליה, ומחלת ״הפרה המשוגעת״, מחלת מוח ספוגית שפוגעת בבקר (BSEשהתגלתה אף היא באנגליה ב־1985. המחלות באות לידי ביטוי באיבוד בקרה על התנועה, ניוון מוחי מתקדם ושיתוק. בשלב מתקדם יותר החולה האנושי נעשה נוקשה, חסר תנועה וחסר יכולת דיבור ותגובה. מחלת קרויצפלד-יעקב מתפתחת בדרך כלל עשר שנים לאחר ההידבקות והחולה שורד כשנה.

הפתולוגיה של המחלה, שאבחונה הוודאי נעשה רק בניתוח שלאחר המוות, מגלה מוח מחורר דמוי ספוג המכיל בועיות ומשקעים חלבוניים דמויי סיבים (כפי שהם נראים במיקרוסקופ אלקטרונים) המכונים עמילואידים על שום שהם נצבעים כמו העמילנים (בצביעה ביוד).

כאמור, עוברות מחלות אלה בעיקר בהדבקה, אם באכילה או בהליכים רפואיים כמו ניתוחים, הזרקות של הורמון גדילה, שהופק בעבר מבלוטות יותרת המוח שנלקח ומגופות, והשתלות קרנית. בשל יכולת ההדבקה הניחו שגורם המחלות הוא נגיף איטי, שזמן הדגירה שלו - הזמן בין ההדבקה להשריית המחלה - ארוך מאוד. הרופא דניאל קרלטון גידוציק (Gajdusek), שקישר בין מחלת הקורו וקניבליזם, קיבל פרס נובל ב־1976 על עבודתו זו, אף כי לא הצליח לבודד את גורם המחלה שלהנחתו היה נגיף איטי. כל הניסויים שנעשו כדי לגלות ולבודד חומצות גרעין המרמזות על הימצאות של חומר תורשתי כלשהו, RNA או DNA, שיצביע על הדבקה נגיפית או חיידקית עלו בתוהו.

המבנה התלת-ממדי של פריון תקין (סליל אלפא -מימין) ושל פריון שהשתנה (משטח בטא -משמאל).
(התמונה מעבודתם של Huang, Prusiner & Cohen).

המרכיב היחיד שבודד הוא חלבון. סטנלי פרוסינר העלה ב-1982 את התיאוריה שכונתה ״רק-חלבון״ לפיה החלבון ורק החלבון (protein-only), מהווה את גורם המחלה והוא זה המעביר אותה מחיה אחת לשנייה. הוא טבע את המונח: פריון (prionלכל החלקיקים החלבוניים שגורמים למחלות אלו ולהעברתן, חלבונים העמידים בפני כל התהליכים הפוגעים בחומצות גרעין, ועמידים במידה רבה בפני אנזימים מעכלי חלבונים (פרוטאזות).

התברר שהפריונים הם גליקופרוטאינים טבעיים - חלבונים הקשורים לשיירים סוכריים - המצויים על שטח פני התאים, כשחלקם משוקע בתוך קרומית התא. המבנה התלת ממדי של הפריונים התקינים , המכונים PrPc, הוא בעיקרו מבנה חלזוני מסוג סליל אלפא (alpha helix). החלבון מסיס בקלות בממיסים שונים ומעוכל בקלות על ידי פרוטאזות.

התברר שאותו חלבון עצמו יכול להתקפל בצורה שונה מהצורה הטבעית וליצור מבנה מרחבי שטוח המכונה: משטח בטא (beta sheet), בצורתו זו הוא כמעט ואינו מסיס וכאמור, עמיד במידה רבה לעיכול על-ידי פרוטאזות. צורה זו מכונה: PrPsc,  כש-sc מבטא את הצורה המופיעה  במחלת הסקרפי בכבשים ובשאר המחלות.

החלבון, בצורתו זו, מאוד דביק ונקשר למולקולות אחרות של אותו חלבון וכך נוצרים צברים השוקעים בתאים והורסים אותם. אלא שלרוע המזל כאשר החלבון PrPsc בא במגע עם פריון נורמלי הוא נקשר אליו ומשנה את מבנהו והופך אותו מ-PrPc ל-PrPsc, וכך הוא ״מתרבה״ על חשבון החלבונים התקינים.

אולם התיאוריה של פרוסינר, כצפוי בכל תיאוריה חדשה ה מנסה להתמודד עם הסברים לא מקובלים ולא מוכרים, נתקלה בהתנגדות רחבה; שהרי ידוע היה שרק מיקרואורגניזמים מעבירים מחלות ולא ייתכן שחלבון ייקח חלק בחגיגה.

הגן המקודד לחלבון באדם נמצא בכרומוזום 20 ומכונה PRNP, נמצא שיש מחלות הקשורות בפריונים העוברות בתורשה. 15-10 אחוזים ממקרי מחלת קרויצפלד-יעקב עוברים בתורשה ונובעים ממוטציות המופיעות בגן המקודד לחלבון, מוטציות המשנות את מבנהו של החלבון מסליל אלפא למבנה בטא. מוטציות כאלו מוכרות גם במחלות המופיעות בקופים ובעכברים. מעצם מהותו של החלבון גורם המחלה, השינוי בגן הוא דומיננטי -  מספיק שתהיה פגיעה באלל אחד כדי שהמחלה תבוא לידי ביטוי.

התיאוריה של פרוסינר קיבלה דחיפה כאשר בשנת 2000 נמצאו בשמרים שני חלבונים שבצורתם הטבעית, PrPcהם פעילים ובהפיכתם לצורה PrPsc במבנה  בטא הם יוצרים צברים שהופכים לסיבים עמילואידיים ומאבדים את הפעילות.

ניסויים בהם הראו הפיכה ספונטנית מצורה אחת לצורת הפריונים בחלבון השמר במבחנה אמנם הוכיחו את התיאוריה של פרוסינר, אבל העובדה שעד עכשיו לא הצליחו לחזור על הניסויים עם חלבוני יונקים, הותירה את הספקנים בשלהם בכל הנוגע למקור המחלות בבעלי חיים ובאדם.

הפיכה ספונטנית של חלבון PrPc מנוקה לצורת PrPsc במבחנה הפכה לחיפוש אחר הגביע הקדוש של מדע הפריונים, היות שזו הדרך היחידה להוכיח לספקנים שהחלבון עצמו, ולא שום זיהום של נגיף במוח, האחראי הבלעדי להיווצרות המחלה.

ואכן, נראה שהגביע הקדוש נמצא. צוותו של פרוסינר בראשותו של ג׳וזפה לניאמה (Legname), יצר במבחנה צברים של פריונים, יש מאין. החלבון הופק מחיידקים שהוכנס להם גן מלאכותי, שנלקח מעכברים כדי למנוע כל אפשרות של זיהום נגיפי מהמוח. מאחר שרק חלק קטן מהחלבון נחוץ על מנת ליצור את הצברים העמילואידיים המועשרים במבנה הבטא, יצרו החוקרים בשיטות של הנדסה גנטית עכברים טרנסגניים שמבטאים חלבון מלאכותי קצר יותר ללא הקצה האמיני ובכמות גדולה בהרבה מהכמות הרגילה.

החלבון שנוצר בחיידקים מהגן המקוצר נוקה והורחף בתמיסת מלח במבחנות. עם שקשוק המבחנה החלו להיווצר בה סיבים עמילואידיים. סיבים אלה הוזרקו למוחותיהם של העכברים הטרנסגניים, במקביל לעכברים בקבוצת ביקורת שקיבלו הזרקות של תמיסת מלח ללא הסיבים.

העכברים שקיבלו עמילואיד פיתחו מחלה נוירולוגית, שהתבטאה בשלבים הראשונים בהילוך מתנודד, בפרווה לא מטופחת ובזנב  נוקשה בין 380 ל־660 ימים אחרי ההזרקה. בעוד העכברים שהוזרקה להם תמיסת מלח לא הראו כל סימני מחלה עד אחרי 620 ימים מההזרקה. במיצוי מוחם שלהעכברים, שזמני ההדגרה אצלם היו בסביבות 400 יום, ובהרצת המיצויים על ג׳ל קביעת חלבונים התקבל פס של חלבון PrPsc עמיד לעיכול על-ידי פרוטאזות, בעוד החלבון שמוצה מעכברי הביקורת לאחר 500 יום עוכל כולו על-ידי האנזימים.

בהזרקת מיצוי המוחות של העכברים שחלו למוחם של עכברים חדשים נורמלים (זן הבר) והעכברים המהונדסים המבטאים כמות גדולה יותר של חלבון נורמלי PrPc, התפתחה המחלה תוך 154 יום ו-90 יום בהתאמה.

מאחר שכמות העמילואיד המוזרק נמצאת ביחס ישר לזמן הדגירה, הרי שכמות העמילואיד שהתפתחה במבחנה היתה קטנה יחסית לכמות שנוצרה במוחות העכברים לאחר זמן הדגירה.

לדברי פרוסינר הממצאים מסבירים את דרך התפתחותן הספונטנית של מחלת קרויצפלד-יעקב ומחלות נוספות המופיעות בבעלי חיים הקשורות בפריונים ושאינן תורשתיות. אולם המבקרים טוענים שהניסויים אינם מבוקרים דיים. ואכן גם לדברי צוותו של פרוסינר התוצאות עדיין ראשוניות ודרושים ניסויים נוספים לקבלת הוכחה ניצחת של התיאוריה.

פורסם ב"גליליאו" גיליון 73, ספטמבר 2004. 


יום שני, 6 בספטמבר 2004

נגד הגיאות - פול דיוויס

 

האם החיים הם מקרה כימי מוזר וייחודי להיסטוריה של כדור הארץ? או שמא הם טבועים בחוקי היקום הבסיסיים, ונועדו להופיע כשהתנאים מאפשרים זאת. קטע מתוך "הנס החמישי" של הפיזיקאי האוסטרלי, פול דיוויס



כילד, היו טיולי אל חוף הים אירועים נדירים ויקרים מפז. כמה מזיכרונותי החיים ביותר הם של חופים. מלבד האצות והמדוזות, והגאות והשפל של האוקיינוס, אני זוכר שהייתי המום ממראה חורים קטנים ומוזרים שהתגלו בחול החלק עם נסיגת הגאות.

חורים אלה התהדרו בתלוליות מסודרות של חול שנמשכו לנקניקיות דקות שקופלו שוב ושוב, כמו משחת שיניים שנלחצה מתוך שפופרת ויצרה תלולית. מה, תהיתי, גרם לצורות המוזרות הללו? מעולם לא ראיתי אחת מהן בתהליך הופעתה, והן תמיד נשטפו, יחד עם טביעות רגלי, על ידי הגאות הבאה.

כעת אני יודע שתלוליות החול הללו נוצרות על ידי סרטנים זעירים החופרים תחת פני השטח, ובועטים החוצה את החול העודף, למרות שעדיין לפלא הוא לי כיצד הם יוצרים את צורת הנקניקיות. מכל מקום, הנקודה היא, שלא היה לי כל ספק, גם כשהייתי רך בשנים, שאורגניזם חי כלשהו אחראי לצורות הללו.

מובן שישנן הרבה תבניות בטבע שלא נוצרות על ידי פעילות ביולוגית. אכן, על אותו חוף עצמו שבו ראיתי את התלוליות היו גם שורות של תלמים נוקשים שנוצרו על ידי זרימת הגלים על גבי החול. אבל תלוליות משחת השיניים נראו בסך הכול יותר מתוכננות, ויותר מורכבות מכדי להיות תוצאה של כוחות עיוורים חסרי חיים. זרם הגאות הרס את התלוליות הקטנות; לא האמנתי שהוא גם יצר אותן.

אחת הדרכים העיקריות בהן מבדילים החיים את עצמם משאר הטבע היא יכולתם הבלתי רגילה ללכת "נגד הגאות" (פשוטו כמשמעו, בדוגמה שלמעלה) וליצור מכאוס סדר. מנגד, כוחות חסרי חיים נוטים ליצור אי סדר. למעשה ישנו כאן חוק טבע בסיסי מאוד בפעולה, והוא נקרא החוק השני של התרמודינמיקה. על מנת להבין כיצד החלו החיים, תחילה עלינו לדעת כיצד הם מתמודדים עם גחמותיו של חוק זה.


עקרון הניוון

כאמור, תאים חיים הם במובנים מסויימים כמו מכונות זעירות. כל המכונות זקוקות לדלק כדי לפעול. בעלי חיים אוכלים מזון בתור דלק, בעוד הצמחים מונעים באנרגיה סולארית. תוצר לוואי בלתי נמנע של צריכת דלק הוא חום. דבר זה מוכר לנו עד מאוד מגופנו אנו: בני האדם נשארים חמימים בזכות עודפי החום שנוצרים בתהליך שריפת מזונם.

חום הוא גם צורה של אנרגיה, ויכול להניע שינויים פיזיקליים וכימיים. במאה התשע- עשרה, היו המדענים והמהנדסים להוטים להבין את ההשפעה ההדדית של חום, עבודה ותגובות כימיות, כדי שיוכלו לתכנן מנועי קיטור ושאר מתקנים יעילים יותר. כתוצאה ממחקרים אלה נתגלו חוקי התרמודינמיקה. ומתוכם, החוק השני הוא הרלוונטי ביותר לטבע החיים.

בתמצית, החוק השני של התרמודינמיקה אוסר על יצירת המכונה המושלמת, או הפרפטואום מובילה. הוא מכיר בכך שלא קיים תהליך פיזיקלי בקנה מידה גדול שיעילותו היא מאה אחוז: בכל תהליך כזה ישנו בזבוז בלתי נמנע, או ניוון. מנועי קיטור, לדוגמה, אינם מנצלים את כל האנרגיה המשתחררת מהפחם הנשרף, חום רב מדוד הקיטור מתפזר לסביבה מבלי להביא תועלת, וחלק מהאנרגיה הקינטית אובד בחיכוך החלקים הנעים.

דרך טובה לאפיין בזבוז זה היא במונחים של סדר ואי סדר, או אנרגיה מועילה ואנרגיה חסרת תועלת. תנועת הקטר לאורך המסילה מייצגת אנרגיה סדורה, כלומר מועילה, בעוד שהחום המבוזבז הוא בגדר אנרגיה לא-סדורה וחסרת תועלת. חום הוא אנרגיה לא סדורה, משום שזו תנועה כאוטית של המולקולות.

היא חסרת תועלת משום שהיא מתפזרת בצורה אקראית. החוק השני מתאר את הנטייה הבלתי-נמנעת והבלתי-הפיכה לעבור מצורות סדורות לצורות לא סדורות של אנרגיה. ללא אספקת דלק, או אנרגיה מועילה, לא יארך הזמן עד שקטר הקיטור יחדל מלנשוף.

החוק השני של התרמודינמיקה אינו מוגבל להנדסה בלבד. הוא חוק יסודי של הטבע, ללא יוצא מן הכלל. האסטרונום הבריטי סר ארתור אדינגטון ראה אותו כחוק החשוב ביותר מבין חוקי הטבע. הוא כתב פעם: אם גילית שהתיאוריה שלך עומדת בסתירה לחוק השני של התרמודינמיקה, איני יכול להציע לך שום תקווה, היא תתמוטט בהשפלה עמוקה עד מאוד.

"קל למצוא דוגמאות מחיי היום יום לחוק השני בפעולה, מקרים בהם סדר נכנע לכאוס. כבר הזכרתי את ההרס של תלוליות החול וטביעות הרגליים. חשבו גם על איש שלג נמס, או ביצה נשברת. כל התהליכים הללו יוצרים מצבי אי סדר של חומר, ממצבים מסודרים יחסית. השינויים בלתי הפיכים. לא תראו את הגאות יוצרת טביעת רגל או את אור השמש יוצר איש שלג. ואפילו סוסי המלך ופרשיו לא היו מסוגלים לשוב ולחבר את המפטי דמפטי.

פיזיקאים מחשבים את איבודי האנרגיה המועילה במונחים של גודל המכונה אנטרופיה, שבתיאור גס מקביל לדרגת הכאוס הנמצאת במערכת. כשמתרחש תהליך פיזיקלי, כמו מחזור של בוכנה וצילינדר במנוע קיטור, ניתן לחשב כמה אנטרופיה נוצרת כתוצאה מכך.

חמושים במושג האנטרופיה, נוכל לבטא את החוק השני כדלקמן: במערכת סגורה, האנטרופיה הכוללת אינה יכולה לרדת. היא גם לא יכולה להמשיך לעלות בלי גבול. יהיה מצב של אנטרופיה מירבית או חוסר סדר מירבי, שמתייחסים אליו כאל שיווי משקל תרמודינמי: ברגע שהמערכת הגיעה למצב זה, היא תקועה בו.

כדי להבהיר את העקרונות הללו, הבה ואדגים אותם באמצעות דוגמה פשוטה העוסקת בכיוון זרימת חום. אם שמים גוף חם במגע עם גוף קר, החום עובר מהחם לקר. בסופו של דבר שני הגופים מגיעים לשווי משקל תרמודינמי, כלומר, לטמפרטורה אחידה בשניהם. אז נפסקת זרימת החום. מדוע מהווה דבר זה מעבר מסדר לאי סדר?

ניתן להתייחס לחלוקה הבלתי שווה של החום בהתחלה, כאל מצב מסודר יחסית - ומכאן בעל אנטרופיה נמוכה יותר - מאשר המצב הסופי, משום שבמצב הסופי מפוזרת אנרגית החום באופן כאוטי בין מספר המולקולות המירבי. בדוגמה זו תובע החוק השני שהחום יזרום תמיד מהחם אל הקר, ולעולם לא בכיוון ההפוך.

כאשר מיישמים את חוקי התרמודינמיקה על אורגניזמים חיים, נראה שיש בעיה. אחת התכונות הבסיסיות של החיים היא דרגת הסדר הגבוהה שלהם, כך שכאשר אורגניזם מתפתח או מתרבה, גדל הסדר. הדבר מנוגד לצו החוק השני. גדילתו של עובר, היווצרות מולקולת DNA, הופעת מין חדש והתעשרותה המתמדת של הביוספירה כמכלול, כולן דוגמאות לעליית הסדר ולירידת האנטרופיה.

סתירה מלאת תימהון

כמה מדענים בולטים הוכו בתימהון מסתירה זו. הפיזיקאי הגרמני הרמן פון הלמהולץ, שהוא עצמו אחד ממייסדי מדע התרמודינמיקה, היה אחד הראשונים שסברו שהחיים עוקפים באופן כלשהו את החוק השני. בדומה לכך ראה אדינגטון סתירה עזה בין האבולוציה הדארווינית לבין התרמודינמיקה, והציע לנטוש את הראשונה או לחילופין לכונן לצידה "עיקרון אנטי-אבולוציוני". 

אפילו לשרדינגר היו ספקות משלו. בספרו מהם החיים? בחן את היחסים בין סדר ואי סדר בתרמודינמיקה הקונוונציונלית, ועימת אותם עם עקרון החיים התורשתי של סדר שמוליד יותר סדר. הוא ציין שהאורגניזם נמנע מבליה ודעיכה ושומר על סדר על ידי "שתיית סדר" מהסביבה, וסבר שהחוק השני של התרמודינמיקה אינו ישים לחומר חי. "עלינו להיות מוכנים למצוא סוג חדש של חוק פיזיקלי שיחול עליו", כתב .

אם כך, האם יש בעיה עם החוק השני של התרמודינמיקה כשמדובר באורגניזמים ביולוגיים? לא, אין. אין שום קונפליקט בין החיים ובין חוקי התרמודינמיקה. על מנת להבין מדוע לא, בואו נתייחס תחילה למקרה של המקרר הצנוע, שתוכנן בדיוק על מנת להעביר חום מהמקום הקר (פנים המקרר) למקום החם (המטבח).

אמרתי קודם שהחום נדרש לזרום תמיד מחום לקור, אבל קיים תנאי חשוב. החוק השני שמבוטא בצורה זו, ישים רק לגבי מערכות סגורות. מקרר איננו מערכת סגורה. על מנת לאלץ חום לנוע "בכיוון הלא נכון", חייב המקרר להשקיע עבודה מסויימת. הדבר דורש מנוע ודלק על מנת שיניע אותו. המנוע מבזבז אנרגיה, באופן בלתי הפיך, והדבר מעלה את אנטרופיית המטבח.

כשמסכמים הכול, מגלים שללא ספק, האנטרופיה בתוך המקרר פוחתת, אבל אנטרופיית המטבח גדלה במידה גדולה אף יותר. (מנוע המקרר מתחמם תוך כדי פעולה.) מה שמרוויחים מצד אחד, הוא יותר ממה שמפסידים מצד שני. כך שבחישוב כללי, הפעלת המקרר מעלה במעט את האנטרופיה של היקום. הדבר נכון גם לגבי כל התהליכים, כולל החיים, שנראה כאילו הם יוצרים סדר מתוך כאוס. הם אולי יוצרים סדר במקום אחד, אבל באופן בלתי נמנע הם יוצרים חוסר סדר במקום אחר, על מנת לפצות על כך.

לא קשה לגלות היכן מופיע חוסר הסדר במערכות ביולוגיות. כדי לגדול, זקוק האורגניזם לאנרגיה, או דלק. מזון מכיל אנרגיה מועילה, שחלק ממנה מתפזר כאיבוד חום בתהליך הנשימה. חום זה הוא השומר על טמפרטורת גופנו, ועד כאן הוא מועיל, אבל באופן בלתי נמנע, חלק ממנו נמוג באוויר הסובב אותנו והולך לאיבוד.

כך שריפת חומרי המזון בתוכנו יוצרת אנטרופיה – יותר ממספיק על מנת לפצות על תוספת הסדר המיוצגת על ידי יצירת תאים חדשים. סיפורם של הצמחים דומה. צמחים גדלים על ידי לכידת אנרגיית השמש, אבל מעבר האור מהשמש החמה אל הארץ הקרירה כרוך בעליית האנטרופיה, שמקטינה את הסדר בשיעור גבוה יותר מאשר הגדלתו על ידי יצירת תאים חדשים.

החוק השני יכול להתייחס גם לאבולוציה ביולוגית. הופעתו של מין חדש מציינת עלייה בסדר, אבל התיאוריה של דארווין מזהה את המחיר המשולם על מנת להשיג זאת. התפתחותו של מין חדש זקוקה למוטציות רבות, שרובן הגדול מזיקות, ומנופות על ידי המסננת של הברירה הטבעית. על כל מוטאנט שהצליח לשרוד, יש אלפי מוטנטים שלא הצליחו ומתו. הטבח של הברירה הטבעית מסתכם בעלייה עצומה באנטרופיה, המפצה מעל ומעבר על הרווח המיוצג על ידי המוטאנט המצליח. 

התוצאה, אם כן, היא שאורגניזמים ביולוגיים מצייתים בשלמות לחוק השני של התרמודינמיקה. כל עוד הסביבה מסוגלת לדאוג לאספקת אנרגיה מועילה, יכולות המערכות הביולוגיות, להמשיך, עליזות וטובות לבב, בהפחתת האנטרופיה והעלאת הסדר בסביבתן המיידית, ובו בזמן לתרום לעלייה בלתי מתפשרת של אנטרופיית היקום כמכלול.

פתרון ברור זה של הבעיה התרמודינמית של החיים כבר זוהה מזמן על ידי מייסד אחר של תיאוריית התרמודינמיקה, הפיזיקאי האוסטרי לודוויג בולצמן: "כך, המאבק הכללי לחיים אינו מאבק לחומר בסיסי,….וגם לא לאנרגיה… אלא לכך שהאנטרופיה תהיה זמינה על ידי המעבר מהשמש החמה לכדור הארץ הקר".

בכל אופן, עלינו להיות זהירים, ולא ליפול כאן בפח. רק משום שהחיים מצייתים לחוק השני של התרמודינמיקה, אין פירושו שהחוק השני מסביר את החיים. הוא בפירוש לא. לרוע המזל, מדענים רבים שהיו אמורים לדעת זאת היטב, נפלו בפח של אשליה זו. עדיין עלינו להדגים כיצד חילופי האנטרופיה עם הסביבה מחוללים בדיוק את הסוג המסויים של סדר המיוצג על ידי אורגניזמים ביולוגיים.

הגדרה בלבד של מקור אנרגיה מועילה אינה מציעה מאליה הסבר לאופן בו מתרחש תהליך הכנסת הסדר. על מנת לעשות כן, עלינו לזהות את המנגנונים המדוייקים שיקשרו בין מאגר האנרגיה הזמינה לבין התהליכים הרלוונטיים ביולוגית. להתעלם מחלק זה של הסיפור יהיה כמו להכריז שתפקוד המקרר מוסבר ברגע שמצאנו שקע חשמלי.

מכיוון שמצב של מקסימום אנטרופיה מקביל לשיווי משקל, הרי שזהו מצב יציב. ומנגד, מצב של חוסר שיווי משקל תרמודינמי, אינו יציב. תהליכים טבעיים רוצים להגיע למצב של אנטרופיה מירבית. בכל זאת, בפועל עשויים להיות מכשולים המונעים מהחוק השני להשיג את מבוקשו. לדוגמה, תערובת של אדי בנזין ואוויר איננה במצב של אנטרופיה מירבית.

שני הגזים ירצו להגיב ביניהם ליצירת חומרים יציבים יותר, ולשחרר חום, וכך להעלות את האנטרופיה. בתנאים רגילים, תגובה זו נבלמת: מחסום כימי מונע ממנה להתרחש ספונטנית. יש צורך בניצוץ על מנת להפעיל את התגובה. מצבים עם יציבות שבירה מסוג זה מוגדרים כבעלי שיווי משקל למחצה (מטאסטביליים).

תערובת של אדי בנזין ואוויר היא דוגמה אחת למצב של שיווי משקל למחצה. דוגמה אחרת היא עפרון הניצב על קצהו השטוח. על מנת ליפול על צידו הוא זקוק לדחיפה קטנה – בניגוד לעיפרון הניצב על חודו, שהוא בלתי יציב לחלוטין. מושג השיווי משקל למחצה הכרחי לחלוטין להצלחת החיים.

אורגניזמים חיים מקבלים את האנרגיה המועילה שלהם מתגובות כימיות, אבל הם לא היו יכולים לעשות כן אילו התהליכים האי-אורגנים היו מקצרים את הדרך ומבזבזים את האנרגיה קודם לכן. כך שהחיים תמיד מחפשים מקורות מטאסטביליים של אנרגיה מועילה שאפשר לנצל.

החיות מפיקות את האנרגיה שלהן על ידי שריפת חומר אורגני, ומשתמשות באותה מטאסטביליות בסיסית המאפיינת את התערובת בנזין-אוויר. כפי שנראה להלן, ישנם מיקרובים הממצים אנרגיה בדרכים כימיות עקלקלות שאפילו כימאים לא היו מעלים על דעתם.

על מנת להתחבר למקורות המטאסטביליים, חייבים האורגניזמים להתגבר על מחסומי שפעול, המסכלים את השחרור האי-אורגני של האנרגיה. הם עושים זאת באמצעות אסטרטגיות חכמות, כמו שימוש באנזימים המזרזים תגובות שלולי כן היו מתקדמות לאט מאוד.

טריק נוסף שלהם הוא פרישת מערך של מולקולות מעוּרַרות כדי להוסיף את מה שמקביל לניצוץ הגורם להתלקחות הבנזין. מכיוון שתגובות כימיות מתקדמות בקצבים שונים לחלוטין בתנאים שונים, מסוגלים האורגניזמים לשלוט בשחרור האנרגיה, ולהעביר מנות קטנות בזמן ובמקום שצריך.

דבר זה הופך את הכימיה לבסיס האידיאלי לביולוגיה, אבל עקרונית, החיים יכולים לתפקד תוך שימוש בכל מקור אנרגיה מטאסטבילי. סופרי מדע בדיוני חשבו על חיים המבוססים על פלסמה מיוננת, או תהליכים גרעיניים. אף שתיאורטית זה עשוי להיות אפשרי, המגוון העצום והרב-צדדיות של התגובות הכימיות הופכים בהכרח את החיים הכימייים להימור הבטוח ביותר.


מוצא החיים

מהיכן מגיע המידע הביולוגי?

הלוחמה המודרנית תלויה מאוד בתקשורת מהימנה. טלפונים קוויים ותקשורת אלחוטית משחקים כבר מזמן תפקיד מכריע בשליטה ובבקרה הצבאיים. ובכל זאת, עדיין נתונים שני ערוצי התקשורת הללו להפרעות באותות, כפי שיודע היטב כל מי שניסה להעביר הוראות בטלפון נייד מחוץ לטווח קליטה. במהלך מלחמת העולם השנייה, הזמין צבא ארצות הברית מחקר על אודות עקרונות התקשורת, אצל קלוד שנון, חוקר במעבדות בל. התוצאות של בדיקתו פורסמו בשנת 1949 תחת הכותרת The Mathematical Theory of Communication והספר הפך חיש מהר לקלאסיקה.

 

"הנס החמישי" - החיפוש אחר מוצא החיים, מאת פול דיוויס, מאנגלית: תמר ביסטריצר, הוצאת מעריב, 237 עמודים.


 פורסם ב"גליליאו" 73 ספטמבר 2004