יום שבת, 6 במאי 2023

אבחון פרקינסון באמצעות המיקרוביום - מתן ארבל

 

האם אפשר לאבחן פרקינסון מוקדם על ידי ניטור המיקרוביום האנושי? מחקר חדש שיצא ב-nature communication טוען שכן. 

פרקינסון זה מחלה ניורודגנרטיבית שמתאפיינת  באובדן הדרגתי של שליטה מוטורית על הגוף. ישנם בערך חצי מיליון חולי פרקינסון בארצות הברית, אבל מומחים מעריכים שהקושי באבחון גורם לכך שיתכן מאוד שיש מספר דומה של חולים לא מאובחנים. אבחון פרקינסון היום נעשה בדרך השלילה, כאשר אין באמת בדיקה שתאבחן את המחלה, אלא רופא מומחה יכול לקבוע בסבירות גבוהה שזה אכן המחלה בהתחשב התסמינים של החולה ובדיקות שלילות למחלות אחרות. 



איור: Pete Gamlen

אחד מהסממנים המוקדמים למחלה היא RBD, תסמונת בה יש אובדן הנתק בין המוח לגוף במהלך שנת REM. שנת REM, החלק בשינה שבו אנו חולמים באופן פעיל, מתאפיינת בנתק בין הגוף למוח והתנועה היחידה שאפשר לראות במצב תקין היא של האישונים. אצל חולי RBD הנתק הזה אינו קיים ולכן כל מה שגופם עושה בחולם, הם עושים גם במציאות. זה יכול להסתכם בתנועות קטנות במיטה, אבל זה יכול לגרום גם ל'ריצה' במיטה, תנועות אלימות ועוד. בין 40-65% ממי שמפתח RBD, מפתח בטווח של עשר שנים לאחר מכן פרקינסון (מסיבות שלא ברורות לנו כל כך).

במאמר החדש, לקחו חולי פרקינסון בשלבים מוקדמים של המחלה, חולי RBD ומשפחותיהם וקבוצת ביקרות. החוקרים הפיקו בעזרת דגימות צואה תמונה של הרכב המיקרוביום, אותו אוסף של חיידקים, פטריות ווירוסים שנמצאים במעיים שלנו והראו שיש הבדל מובהק שחוזר על עצמו בין הרכב המיקרוביום של חולי הפרקינסון והRBD וקבוצת הביקורת, או אפילו בני משפחתם של חולי הRBD. 

בהתאם לרוח התקופה, הם יצרו AI שניתח את הדגימות ומצא הבדלים בין הדגימות הבריאות לחולות. האם זה אומר שיהיה אפשר בעתיד לאבחן מוקדם פרקינסון בעזרת דגימות צואה? אולי. האם החולים ירוויחו מזה המון? כנראה שלא. 

פרקינסון נכון להיום היא מחלה חשוכת מרפא ואין לה פתרון. אבל טיפול תרופתי מוקדם כן יכול לעכב את הדרדרות המחלה וגם אבחון יותר טוב של המחלה תאפשר צבירת יותר מידע ותשפר את יכולת המחקר של המעבדות הרלוונטיות. זה גם זמן טוב (כתמיד) לדבר על נסיבתיות - זה שהרכב המיקריוביום משתנה אצל החולים, ממש לא אומר שהרכב המיקרוביום הוא שגורם למחלה. לכן גילויים כאלו יכולים לעזור לאבחון המחלה, אבל לא לפתרונה, או להבנה יותר עמוקה שלה. אם מישהו מהתחום יש הסבר או השערה איך RBD גורם/תורם לפרקינסון, אני אשמח לשמוע. ולמי שלא, ושמע על RBD פעם ראשונה היום (כמוני) יש פה סקירה שנראית מעניינת.

הם לא מצאו הבדל משמעותי בין RBD לפרקינסון. בערך 70 אחוז מחולי RBD מפתחים או דמנציה או פרקינסון, אז גם לדעת לאבחן RBD, מה שהיום לא יודעים, זה גם נחמד, אבל זה אכן פחות חזק. אגב חולי פרקינסון עם RBD גם מראים על הדרדרות מחלה מהירה יחסית לחולי פרקינסון אחרים.



המחקר  מ-nature communication. 


מתן ארבל  הוא דוקטורנט במחלקה לביוטכנולוגיה ומיקרוביולוגיה באוניברסיטת ת"א ומנגיש מדע בזמנו הפנוי.

פורסם במקור בטוויטר (X) של המחבר, מאי 2023


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה