החיידק שעוזר להילחם במחלות ויראליות דרך הרג יתושים.
עובדה ידועה היא שבע"ח הכי קטלני לבני אדם הוא לא הכריש, לא הזאב, לא ההיפופוטם ולא הנחש... אלא היתוש. דרך המחלות שהוא מעביר: מלריה, דנגי, זיקה, צ'יקונגיה. כלומר אם נדביר יתושים לא רק שלא נעקץ אלא גם נהיה מוגנים ממחלות זיהומיות.
עברו להן שנים רבות ובשנות ה-90 נתגלה שחיידקי ה-Wolbachia חשובים אף יותר שכן הם מצויים בתאים של 50% ממיני החרקים בעולם. בנוסף נמצא משהו עם חשיבות בריאותית גדולה: ה-Wolbachia משפיע על חיוניות של יתושים וגם על היכולת שלהם לשאת וירוסים, כגון דנגי. כלומר לחיידק יש השפעה מיטיבה על בריאותנו.
צילום במיקרוסקופ אלקטרונים של Wolbachia בתוך תא של חרק.
מקור: Scott O'Neill, PLOS biology
בשנים האחרונות החלו פרויקטים מדהימים של פיזור יתושים נושאי החיידק באזורים טרופיים נגועים בקדחת דנגי (מחלה ויראלית) והתוצאות מרשימות כמו שרואים פה. הפחתה של 40%-98% במקרי דנגי במקומות שפוזרו יתושים אלו!
![]() |
איך זה עובד? איך קורה שלחיידק ה-Wolbachia יש כזו השפעה על יתושים. בשנים האחרונות התגלה המנגנון המרשים. בהפריה בין יתוש זכר נגוע בחיידק ונקבה שאינה נגועה מתקבלות ביצי יתוש שאינן יכולות לבקוע. בכל שילוב אחר מתקבלים יתושים בריאים אך נשאים של החיידק וכך החיידק מתפשט באוכלוסיה.
מה שקורה בפועל הוא שהחיידק מחסל את הזרע של היתוש. אבל איך?
עכשיו נכנסים לגנטיקה של החיידק. בתוך הגנום של החיידק חבוי לו וירוס אחר בשם WO. זהו וירוס שמדביק רק חיידקי Wolbachia ונכנס בעבר לתוך ה-DNA של החיידק. הוירוס WO מכיל שני גנים שאחראים לחיסול תאי הזרע של היתוש. אלו גנים לאנזימים שמפרקים את ה-DNA של הזרע וכך מביאים לזרע פגום שלא יכול להביא לביציות מופרות תקינות ולכן הן לא בוקעות. החוקר שגילה זאת רק בשנים האחרונות, פרופ' סת' בורדנסטיין (Bordenstein) מ-PSU התארח השבוע בז'ורנאל קלאב שאני מארח כבר כמה שנים וסיפר את כל הסיפור המופלא הזה ואיך הם פענחו אותו.
![]() |
לסיכום: תראו איזו "בבושקה" מדהימה יש פה: וירוס שפוגע בחיידקים נכנס לגנום של Wolbachia, שהוא חיידק שבעצמו שוכן בתוך תאים של יתוש. הוירוס הזה פוגע בזרע של היתוש ומפחית את הפוריות של היתוש. כך היתוש לא יכול לשאת וירוסים, כגון דנגי וקדחת צהובה שפוגעים באורגניזם נוסף: בני האדם.
![]() |
לפני הרבה שנים נעם לויתן (Noams_Ark@) כתב במסגרת מכון דוידסון יפה על סיפור ה-Wolbachia אך אז עד לא ממש הכירו את המנגנון.
יש מנגנון נוסף שה-Wolbachia משפיע על הוירוסים הפתוגנים שלנו וזה דרך מניעת שכפול של הוירוסים בתוך היתוש וכך המניעה של מחלת ויראליות של החיידק הזה היא כפולה: דרך פגיעה בפוריות של יתושים ודרך הפרעה לוירוסים להשתמש ביתוש כווקטור.
ד"ר אסף לוי - המחלקה למחלות צמחים ומיקרוביולוגיה, הפקולטה לחקלאות, האוניברסיטה העברית
פורסם בטוויטר של המחבר - במאי 2024
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה