משהו מעניין שלמדתי היום. בעברית המילה "טִיפוּס" משמשת לתאור של שתי מחלות - טִיפוּס הבהרות וטִיפוּס הבטן. באנגלית הן נקראות (בהתאמה): typhus ו-typhoid fever, כלומר - טִיפוּס, ו"חום דמוי טִיפוּס". המחלות האלו לא קשורות, הראשונה נגרמת מחיידקי Rickettsia והשניה מ-Salmonella. אז מה הקטע?
ובכן, המילה typhus מגיעה מיוונית עתיקה - τῦφος, עם משמעות כפולה - גם חום אך גם בלבול, או ירידה במצב ההכרה. (וגם עשן או אדים, אבל זה לא שייך)
שתי המחלות מופיעות כחום ממושך עם סימנים סיסטמיים דמויי-שפעת, כשבהמשך מופיעה פריחה, ולאחר מכן בלבול, דליריום וירידה במצב ההכרה. מאחר שהמופע שלהן יחסית דומה, אז מסתבר שעד המאה ה-19 לא ידעו שמדובר בשתי מחלות שונות ושתיהן נקראו פשוט טִיפוּס.
בתחילת המאה ה-19 התחילו לחשוד כשביצעו נתיחות מתים וראו שלחלק מהחולים היו נגעים במעיים ובבלוטות הלימפה בבטן שהיו בקורלציה לתלונות בטניות טרם המוות. גם אז הנגעים במעיים נחשבו כסיבוך של טיפוּס, ולא כמחלה נפרדת.
באמצע המאה ה-19, ויליאם ג'נר (Jenner) הוכיח שמדובר בשתי מחלות נפרדות כאשר הוא הראה שבחולים עם typhus *לעולם* אין את הממצאים הפתולוגיים שנמצאים ברקמת המעיים של חולים עם typhoid fever. לאור ההבנה שאלו מחלות שונות היה ניסיון להחליף את השם של typhoid לenteric fever אבל זה לא תפס.
בשנת 1880 אֶבֶּרת' (Eberth) הצליח לאתר את החיידקים ברקמת מעי של חולים, וב1884 גָפְקי (Gafki) הצליח לגדל אותם בתרבית. החיידקים - Salmonella enterica Typhi.
את החיידק שגורם לטיפוס גילה הרופא הברזילאי הנריק דרוש-לימה (Darosha-Lima) רק ב-1916, הקדיש אותו לחברו סטניסלאוס וון-פרווזק (von Prowazek) שמת מטיפוס שנה קודם, וקרא לו Rickettsia prowazekii.
Stradivarius הוא סטודנט לרפואה
פורסם בטוויטר (X) של המחבר - אפריל 2024
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה