מערכת לפירוק נפט באמצעות חיידקים שפותחה באוניברסיטת תל אביב, הצליחה לנקות קרקע ספוגה בדלקים למיניהם בבסיס של הצי האמריקני, בעוד טיפול בתכשירים מסחריים מתוצרת ארצות הברית לא נמצא יעיל.
פרופ' יוג'ין רוזנברג ופרופ׳ אליאורה רון וקבוצות המחקר שלהם עוסקים בשנים האחרונות, במסגרת המחלקה למיקרוביולוגיה מולקולרית וביוטכנולוגיה באוניברסיטת תל אביב, בפיתוח שיטות מיקרוביולוגיות למלחמה בזיהום הסביבה.
ארוע זיהום נפט בחופי ישראל
צילום: איריס האן - החברה להגנת הטבע
במסגרת המחקרים פותחה מערכת, המתבססת על אוכלוסיית חיידקים שמפרקים נפט ביעילות, והופכים אותו למים ולדו תחמוצת הפחמן. הייחוד של המערכת הזאת הוא בכך, שהיא מתאימה גם לטיפולים בשטח פתוח, כמו ים או חוף.
המחקר של הפרופסורים רון ורוזנברג הינו חדשני ומתקדם ביותר בעולם ונוסה כבר בשדה, הלכה למעשה, במספר מקומות בארץ ומחוצה לה.
החוקרים רוזנברג ורון זכו בפרס ״מגשים ישראל יפה״ לשנת 1994 מידי נשיא המדינה על טיפול מוצלח שבוצע בזיהום דלק במפרץ חיפה באמצעות טכנולוגיה שפיתחו
תקלה שאירעה באוניה שעגנה במפרץ חיפה, גרמה בעקבותיה לזיהום הדלק החמור ביותר בשנים האחרונות של מאות טונות דלק כבד, אשר נחתו תוך מספר שעות בחופים החוליים הנקיים שבין קריית ים ובין שפך נחל הנעמן.
איזור זה מכיל גם שמורת טבע להטלת הביצים של צב הים, ולכן היתה חשיבות מרובה לסילוק מהיר של הזיהום, אשר גרם באופן מיידי לנזקים אקולוגיים חמורים שהתבטאו בתמותה של צמחים ובעלי חיים ימיים וגם של ציפורים.
באתר הופעלה השיטה החדשנית של הפרופסורים רון ורוזנברג, לאחר החלטת ראש אגף ים וחופים במשרד איכות הסביבה כי יש לטפל בשטח, מבלי לסלק את חולות החוף, שאין להם תחליף.
בשלב הראשון נערך ניסוי שטח, על מנת לוודא שהשיטה יעילה ואינה גורמת לנזקים אקולוגיים. לאחר הניסוי המוצלח בוצע טיפול בקנה מידה מלא בחוף שנפגע והוא שוקם לחלוטין.
לאחרונה נבדק התהליך בצורה יסודית בארצות הברית, בשיתוף עם החברה האמריקנית הגדולה OHM, המתמחה בטיפול סביבתי. בנסיון שבוצע לטיפול בזיהומי נפט בקרקע בבסיס של הצי האמריקני, שנועד לפינוי ולשימוש אזרחי, נבדקו שלושה תכשירים שונים. תוצאות הטיפול בשני תכשירים מסחריים מתוצרת ארצות הברית היו זהות לאלו של חלקת הביקורת, שלא קיבלה כל טיפול. לעומת זאת, הטיפול היחיד אשר היה הרבה יותר יעיל מחלקת הביקורת, ובצורה שהיתה משמעותית מבחינה סטטיסטית, היה התכשיר שפותח באוניברסיטת תל אביב. תוצאות ניסוי זה הוצגו בכנס שיקום ביולוגי, ,Bioremediation, שנערך לאחרונה בסאן דייגו, קליפורניה, והוא זכה לתגובות נלהבות.
פורסם ב"סינתזיס" 10, ספטמבר 1995.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה