יום רביעי, 15 בנובמבר 2000

חשש מחיידקים חייזרים - אבי בליזובסקי

 

זה נשמע כמו מדע בדיוני, חלילית רובוטית טסה לכוכב לכת אחר, חופרת באדמתו ומביאה דגימה לכדור הארץ. האפר הזה עשוי להיות מזוהם ביצורים חיים מיקרוסקופיים, שעלולים לגרום מגפות בכדור הארץ. התסריט נראה רחוק, אך יש לדעת כי מאז טיסות "אפולו" בשנות השישים, נעשה מאמץ להגן על כדור הארץ מכל מיקרואורגניזם "חייזרי" שעלול להגיע לכאן בטיסה חוזרת של משימה מדעית.


בשנים הקרובות מתכננת NASA להביא לכדור הארץ דגימות ממאדים ומגופים אחרים במערכת השמש. המבצע הראשון נמצא בעיצומו. זהו מבצע "Stardust" (אבק כוכבים) שיצא לפועל בתחילת שנת 1999. החללית "סטארדסט" אמורה להתקרב לכוכב השביט ווילד-2, הנמצא במרחק של 800 מיליון קילומטרים מכדור הארץ, לאסוף חלקיקים מזנב השביט ולהביא אותם לכדור הארץ בשנת 2006. החלקיקים יהיו מיקרוסקופיים, וקרוב לוודאי שלא יכילו סימני חיים. 


איור אומנותי של החללית "Stardust" במעברה בזנבו של כוכב השביט ווילד-2
NASA

על הפרק עומדות משימות אחרות להבאת דוגמאות קרקע ממאדים או מ"אירופה", ירחו של צדק, שבהן יש סיכוי טוב יותר לחיים ולו מיקרוסקופיים. אפשרויות אחרות הן שיגור חלליות לאיסוף דוגמאות מנוגה ומזנבות של שביט נוסף. בסוף 2002 מתכננות ארה"ב ויפאן לשגר חללית הקרויה MusesC כדי להביא רסיס של אסטרואיד לכדור הארץ ב-2007.

NASA הקימה צוות פנימי להגנת כדור הארץ מיבוא מיקרואורגניזמים מהחלל. הוועדה כוללת 15 מדענים והיא קובעת נהלים לטיפול בדוגמאות מהחלל החיצון. לצידה פועלת קבוצת מומחים מסוכנויות ממשלתיות אחרות, כולל משרד הבריאות, החקלאות, הפנים, האנרגיה והסוכנות הפדרלית לאיכות הסביבה. לפני כשנתיים דירגה הוועדה את העצמים במערכת שמש על-פי הפוטנציאל שלהם לקיום חיים, והגישה המלצות בנוגע לטיפול בחומרים המגיעים מהם. הוועדה אישרה משימת הבאת דוגמאות ממאדים, אך בשל בעיות אחרות (שנבעו מאובדן חלליות ששוגרו למאדים) הנושא מוקפא בינתיים. מאדים וירחיו של צדק - גנימד ו"אירופה" בראש הרשימה, ובתחתיתה הירח, השביטים והאסטרואידים.

פורסם ב"גליליאו" 42, נובמבר 2000.

יום שני, 13 בנובמבר 2000

עולם ה-RNA - אורן שולדינר


דמיינו לעצמכם עולם קדמון שבו החיים רק מתחילים להיווצר. אין בו חלבונים ולא קיים DNA. חומר התורשה שמשמש בעולם הזה הוא RNA, שהוא, בדומה ל-DNA, חומצת גרעין. חוקרים רבים מאמינים כי החיים התחילו בתוך "עולם RNA" מכיוון ש-RNA גם הוא חומצת גרעין המעבירה מידע גנטי בתא, יכול היה לשמש בעבר כחומר תורשתי, לפני שנוצר ה-DNA. אך אין די בחומר תורשתי בלבד. כל ישות ביולוגית צריכה להיות מסוגלת להכפיל את עצמה כדי להתרבות, ולכן יש צורך גם במולקולות פעילות שיאפשרו את הכפלת המידע הגנטי. מולקולות פעילות כאלו הם חלבונים הנקראים אנזימים. בתאי הגוף מצויים אלפי אנזימים שונים בעלי תפקידים רבים ומגוונים, עשרות רבות מביניהם מעורבים בהכפלת החומר התורשתי. אבל, החלבונים נוצרים על פי התבנית שמוכתבת בחומר התורשתי - ה-DNA או ה-RNA, שלשם שכפולו דרושים חלבונים, וכך אנו ניצבים בפני השאלה מי קדם למי - הביצה או התרנגולת?

תפנית בפתרון שאלת "הביצה והתרנגולת" הייתה בראשית שנות השמונים כאשר חוקרים הראו כי ישנן מולקולות RNA שיכולות לתפקד כאנזימים. מולקולה כזאת נקראה, לכן, ריבוזים (ribozyme) - מין הכלאה בין ריבו-נוקליאוטיד (RNA) לבין אנזים. ואכן, מאז זוהו ריבוזימים רבים בעלי תפקידים שונים, כולם פועלים על מולקולות RNA, למשל, חותכים מולקולת RNA או מדביקים שתי מולקולות כאלו זו לזו.

ניתן, אם כן, לתאר כיצד חומצת גרעין קדמונית הכפילה את המידע הגנטי בעזרת הריבוזימים. אך כיצד התרחש המעבר לעולם החלבונים? אין ספק כי חלבונים, המורכבים מכעשרים חומצות אמינו, יוצרים אנזימים מורכבים ומשוכללים בהרבה מריבוזימים שמורכבים מארבעה נוקליאוטידים בלבד. ברור לכן כי קיים יתרון אבולוציוני לשימוש בחלבונים - או כיצד נוצר המעבר מRNA לחלבון? בצמד מאמרים שהתפרסמו לאחרונה בכתב העת Science (11.8.00) מתארים חוקרים את המבנה המדוקדק של הריבוזום - המבנה התאי שבו מתרחשת הרכבת החלבונים, ובפיהם הפתעה: הריבוזום הוא ריבוזים.

תוכנית הייצור של החלבונים אצורה ב-DNA המצוי בגרעין התא, ומולקולות של RNA-שליח (mRNA) מעתיקות את התוכנית ומביאות אותה לריבוזום שבו נעשית מלאכת ההרכבה של החלבונים מאבני הבניין שלהם - חומצות האמינו. הריבוזום הוא מבנה ענק המורכב משלוש מולקולות RNA גדולות הקרויות "RNA-ריבוזומי" (rRNA) ומכחמישים חלבונים שונים ששקועים בחלקים שונים של הריבוזום. החלבונים, כמו גם מולקולות ה-RNA המרכיבים את הריבוזום, נשמרו במהלך האבולוציה בצורה מופלאה. במשך שנים רבות מבנה הריבוזום נתון למחקר אינטנסיבי על מנת להבין כיצד פועל פס ייצור החלבונים. עתה, קבוצה בראשותו של תומס סטייטס (Steitz) מאוניברסיטת ייל שבארה"ב הצליחה לפענח את המבנה האטומי של תת היחידה הגדולה של הריבוזום בעזרת טכניקה הקרויה "שבירה של קרני-X". נזכיר כי בשנים האחרונות עדה יונת ממכון ויצמן ועמיתיה תרמו תרומות מכריעות לפענוח מבנה הריבוזום.

המבנה המפוענח של הריבוזום שופך אור על אופן פעילותו. עד לא מזמן, חוקרים רבים היו סבורים כי ה-RNA המרכיב את הריבוזום מהווה מעין שלד שבו שקועים החלבונים שיוצרים את האתר הפעיל, שבו חל החיבור בין חומצת אמינו אחת לשנייה בתהליך יצירת החלבון. המחקר הנוכחי הופך את הקערה על פיה ומראה כי הריבוזום הוא בעצם ריבוזים, כלומר האתר הפעיל מורכב דווקא ממולקולות ה-RNA ולא מהחלבונים שנמצא כי הם ממוקמים בשוליים. במחקר נוסף, שהתפרסם בכתב העת Nature (21.9.00), קבוצה בראשותו של החוקר רמהקרישנן (Ramakrishnan) ממכון המחקר MRC שבקיימברידג', אנגליה, פענחה את המבנה האטומי של תת היחידה הקטנה של הריבוזום, בה מתבצעת "קריאת" המידע האצור ב-RNA השליח, שהוא להזכירכם, תבנית המידע האצורה ב-DNA. גם בתת יחידה זו, עיקר הפעילות מתבצעת על ידי מולקולות ה-RNA הריבוזומי ולא על ידי החלבונים שבו.

המבנה של תת היחידה הקטנה של הריבוזום - פס הייצור של החלבונים בתא - פוענח.
באפור - שרשראות הRNA הריבוזומי. בזהב - חלבונים.
ניתן לראות כי האתר הפעיל בריבוזום שנמצא במרכז (בירוק) מרוחק מכל חלבון. 
המסקנה הבלתי נמנעת - הריבוזום הוא ריבוזים


מתוך המחקרים האלה מתברר כי מולקולות ה-RNA מתפקדות גם היום בהעברת המידע מה-DNA והן גם האחראיות להרכבת החלבונים בריבוזומים. הממצאים האלה מחזקים את התיאוריה כי פעם, בתחילת היווצרות החיים על פני כדור הארץ, התקיים עולם שבו התקיימו ותפקדו מולקולות RNA בלבד, עולם שנקרא "עולם ה-RNA". מכיוון שנמצאה ההוכחה כי מולקולת RNA יכולה, בסופו של דבר, גם לייצר חלבון, אפשר לתאר כיצד ישות ביולוגית קדמונית רכשה לעצמה במהלך האבולוציה, יכולת לייצר חלבונים באמצעות מולקולות RNA ובכך לקפוץ מדרגה אבולוציונית לעולם החלבונים כפי שאנו מכירים היום.

פורסם ב"גליליאו" גיליון 42, נובמבר-דצמבר 2000.

יום שני, 30 באוקטובר 2000

חיידקים לשינוי התנאים על-פני מאדים - יואב יאיר


חוקרים ב-NASA חושבים שלחיידקים מכדור-הארץ יהיה תפקיד חשוב בהכשרת כוכב-הלכת ליישוב על ידי בני-אדם

התפיסה שניתן לעודד תהליכים ביולוגיים אשר ישנו את התנאים הפיסיקליים, ובפרט את הרכב האטמוספירה של מאדים נקראת Terra-Forming ובתרגום: "יצירת ארץ" - כשהכוונה ליצירת תנאים כמו בכדור-הארץ. יהיו אלה חיידקים שעברו שינוי באמצעות הנדסה גנטית שיהפוך אותם לעמידים וחסונים בפני הטמפרטורה והלחץ השוררים על פני מאדים.

צילום בצבע (באמצעות מערכת Osiris) של המאדים מהחללית רוזטה - פברואר 2007
ESA - European Space Agency & Max-Planck Institute for Solar System Research for OSIRIS Team

החוקר ד"ר ג'וליאן היקוקס מאוניברסיטת רידינג בבריטניה שעוסק בביולוגיה מולקולרית צופה שניתן יהיה ליישב על פני מאדים חיידקים מהונדסים אשר יפותחו מתוך זנים של חיידקים אשר נמצאים כיום באנטארקטיקה ושורדים את התנאים הקיצוניים שקיימים שם. באמצעות הנדסה גנטית אפשר לשפר את החיידקים הללו עוד יותר על ידי הוספת "רשימת תכונות" ההכרחית לקיום במאדים, כגון עמידות בפני חומרים כימיים שונים, התנגדות ליובש ועמידות בפני קרינה, וכן יכולת ליצור חלבונים הקולטים קרינה על-סגולה. חלבונים כאלה גם יגנו על החיידקים (במאדים אין שכבת אוזון) אך גם יספקו להם אנרגיה. החוקרת ד"ר פנלופי בוסטון מאוניברסיטת ניו-מכסיקו אומרת שחלבונים כאלה יכולים להיות מצומדים למנגנוני הפוטוסינתזה הקיימים בחיידקים.

היא מציעה את התרחיש המעניין הבא, לפיו חיידקים "זוללי סלעים" המצויים כיום במערות שונות בכדור-הארץ ישמשו למיחזור הפחמן הדו-חמצני הכלוא היום בסלעי מאדים. החיידקים יעברו שינויים גנטיים כדי שיעמדו בתנאי הסביבה הקשים של מאדים, וישוחררו במושבות גדולות על פניו. הם יתחילו ב"זלילה" שתשחרר פחמן דו-חמצני. עם השחרור של הגז לאטמוספרה, הוא יגדיל את עוצמת אפקט-החממה משום שידוע שהוא בולע היטב בתחום התת-אדום. משתגבר העוצמה של אפקט החממה, יתחמם מאדים והתנאים על פניו יהפכו נוחים יותר ליישוב. על פי דבריה של ד"ר בוסטון, החיידקים "זוללי הסלעים" יעילים מאד ויכולים לעשות את תהליך ההמרה של פחמן דו-חמצני ממינרלים לגז באטמוספירה באופן מהיר מאד. כך יגויסו החיידקים להיות "סוכני שינוי" במאדים, אם רק נצליח להביא אותם לשם בשלום ולמקמם במקומות המתאימים.

יואב יאיר הוא פרופ' לפיסיקה ומטאורולוגיה במחלקה למדעי הטבע והחיים, האוניברסיטה הפתוחה.

על-פי כתבה מה-New scientist מתאריך 13.10.2000


יום שבת, 21 באוקטובר 2000

רגישות של כבשים למחלת הסקרייפי - ד"ר איתן ישראלי


בעשור האחרון החלו מדענים לגלות מדוע לכבשים שונות עמידות שונה להדבקה בסקרייפי (scrapie). המחקרים הראו, שבכבשים מודבקות ניסויית במחלה, יש קשר בין הרגישות לבין שלושה קודונים בגן המקדד לחלבון הגורם לספגת המוח - PRP.


Sheep-scrapie2.jpg
כבשה נגועה בסקרייפי
USDA Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) Scrapie program

הקודונים נמצאים בעמדות מספר 136, 154, ו-171 בשרשרת החלבון שהינו בן 256 חומצות אמיניות. הכבשים בעלי החומצות האמיניות ולין, ארגינין וגלוטמין בהתאמה למספרי הקודונים הנ"ל בחלבון ה- PRP רגישים ביותר להדבקה בסקרייפי. פולימורפיזם זה נקרא VRQ על פי סימני החומצות המתאימות. מאידך, כבשים המכילים חומצות אמיניות אלנין, ארגינין, ארגינין (ARR), עמידים ביותר להדבקה. רק כבש אחד מתוך מאות שנבדקו בעולם ונמצאו חולים בסקרייפי נשא את הרצף ARR. 

בין שני הרצפים הנ"ל ניתן לאתר רצפים אחרים בעלי רגישות ביניים. תמונה זו אינה עונה על כל השאלות בענין, באשר לזני כבשים שונים עם רצפים זהים בקודונים הנ"ל יש רגישות שונה למחלה. ממצאים קודמים, על הפיכת חלבון PRP נורמלי לפתוגני תוך מגע עם מולקולות פתוגניות במבחנה, הראו אכן, שהחלבון בעל רצף VRQ עבר את השינוי הנ"ל בקלות יתר. ממצאים אלה הולידו את המחשבה, שניתן יהיה להגן על הכבשים מסקרייפי ע"י סילוק הרצף הפגיע מהאוכלוסיה ובכך גם למגר את המחלה.


פורסם ב"חדשות ISM" - עתון האגודה הישראלית למיקרוביולוגיה, גליון 32,  אוקטובר 2000.


יום חמישי, 19 באוקטובר 2000

תנובת האדמה - רות לומניצר

 

גישות חדשות לגלוי המגוון העצום של מיקרואורגניזמים של הקרקע


מבוא
מאז ומעולם סיפקו מיקרואורגניזמים מהטבע תוצרים ביולוגים שימושיים לאדם. חומרים שהם מטבוליטים משניים של מיקרואורגניזמים משמשים ברפואה, בתעשייה ובחקלאות. בין החומרים האלה אנו מוצאים תרופות אנטיביוטיות, תרופות לטיפול בסרטן, חומרים אנטי פטריתיים, חומרים המדכאים תגובות חיסון, אנזימים, מעכבי אנזימים, מדבירי עשבים, מדבירי חרקים וגורמי גידול.

מקור


רוב המטבוליטים המישניים בהם אנו משתמשים כיום מקורם במיקרואורגניזמים החיים בקרקע ובמיוחד אקטינומיצטים (Actinomycetes). יצרנים אחרים של חומרים טיבעיים שימושיים הם מיני בצילוס (Bacillus), מיקסובקטריה (Myxobacteria) ופסוידומונס (Pseudomonas). כיוון שמיקרואורגניזמים מהקרקע הם המקור העיקרי לחומרים טבעיים, הרי שרוב המיקרואורגניזמים שבודדו וגודלו במעבדה כבר נבדקו, ונמצא אם ביכולתם לייצר חומרים מועילים לאדם. אך מגוון המיקרואורגניזמים שבטבע עדיין איננו מוכר במלואו, וקרוב לוודאי כי קיימים מיקרואורגניזמים לא-ידועים רבים המייצרים חומרים מועילים. לפיכך שבו הביולוגים לחקור את המיקרואורגניזמים שבקרקע ואת תוצריהם, וזאת לא על-ידי בידודם וגידולם, אלא דווקא בעזרת גישות חדשות, המאפשרות להם לאתר תוצרים מבלי לבודד את החיידקים ולגדלם תחילה.

מבט מקיף על שונותם של מיקרואורגניזמים
חקר המיקרואורגניזמים והחיפוש אחר מטבוליטים משניים נשענים על ההנחה, שגידול בתרבית מאפשר לנו לקבל את רוב המיקרואורגניזמים שבדגימה. ואכן, עד לאחרונה השתמשו רק בגישה זו כדי לחקור מיקרואורגניזמים בדגימות קרקע. אולם מסתבר, כי גידול מיקרואורגניזמים מדגימה בתרבית לא נותן את התמונה כולה, וכי כאשר נוקטים שיטה זו מחמיצים חלק ניכר מהמגוון הקיים בפועל.

כאשר מתבוננים במיקרוסקופ באוכלוסיית המיקרואורגניזמים שבדגימה טבעית, ומשווים את המגוון שנמצא בתצפית למגוון המתקבל אחרי גידול בתרבית, מוצאים כי ההתבוננות במיקרוסקופ מגלה כי מספר הפרטים שנראה במיקרוסקופ גדול בסדר גודל אחד או שניים לפחות ממספר המושבות שגדלו בתרבית. מכאן אפשר להסיק, שגידול בתרבית מגלה רק כ- 1% של התאים שבדגימה.

הועלו כמה השערות המסבירות את האנומליה הזאת: האחת גורסת כי תאים שאי-אפשר לגדל בתרבית הם מיקרואורגניזמים הדומים או זהים מבחינה פילוגנטית לתאים הגדלים בתרבית, אך מצבם הפיזיולוגי מונע מהם להיקלט בתרבית. על פי השערה אחרת, התאים הנראים במיקרוסקופ ואינם גדלים בתרבית שונים פילוגנטית מהמיקרואורגניזמים הניתנים לגידול, ואינם בני-גידול במצעי הגידול ובתנאי הגידול המקובלים. לפי השערה זו, קיים בטבע עושר אדיר של מיני מיקרואורגניזמים אשר עדיין אינם מוכרים למיקרוביולוגים.

כיום נערכים כמה וכמה מחקרים שמטרתם לזהות את המיקרואורגניזמים שאינם בני-גידול. החוקרים משתמשים בשיטות מולקולריות כדי לזהות את המיקרואורגניזמים האלה, וללמוד על בתי-הגידול שלהם ועל התפקיד שאותו הם ממלאים בסביבה.

שיטות לזיהוי מגוון מיקרואורגניזמים בטבע עם דגש על חקר המיקרואורגניזמים שבקרקע
חקר המיקרואורגניזמים בטבע מסובך וקשה בגלל גודלם הזעיר ומבנם הפשוט. שיטות המחקר המקובלות מתבססות על גידולם בתרבית, והתוצאה היא שמיעוט מקרב המיקרואורגניזמים מוכר לנו היטב, ואילו רבים אחרים לא נחקרו כלל. מחקרים עכשוויים מתמקדים בשיטות העוקפות את המגבלה של גידול בתרבית, ומציירות תמונה נכונה יותר של מגוון המיקרואורגניזמים בסביבתם הטבעית.

אחת השיטות הראשונות ששימשו למיון מיקרואורגניזמים היתה חקר הרצף של הגנים המקודדים ל-RNA הריבוזומי (16S rRNA). שיטה זו חוקרת את השונות הפילוגנטית של קהילות מיקרואורגניזמים, והניבה תוצאות דומות בכמה בתי-גידול: התגלו הרבה מיני רצפים חדשים, שלא נמצאו במאגרי המידע עד אז.

בדיקת רצף הבסיסים של הגנים המקודדים ל-RNA הריבוזומי 16S, ושיטות מולקולריות אחרות המשמשות לבדיקת השונות הפילוגנטית, בוחנות את רצף הבסיסים של גנים בודדים. שיטות אחרות, כגון שיבוט, מתמקדות בהבנת השונות התפקודית של מיקרואורגניזמים בטבע:

טבלה 1: שיטות לבחינת מגוון מיקרואורגניזמים
שיטההערות
גידול בתרביתאינו מייצג
קביעת רצף הבסיסים של גנים ל-16S rRNAמצריכה שיבוט: מאפשרת זיהוי של המיקרואורגניזמים המרכיבים את האוכלוסיה
ניצול סובטרטבודק שונות מטבולית
PCR או שיבוט ובדיקת ביטוי גניםמתמקד בבדיקת תיפקוד
סיפריות BACשימור מידע גנטי מדגימות, בחינת שונות תיפקוד ומבנה גנטי
מדידת הפלואורסצנטיות של תאים מסומנים
(flow cytometry)
ספירה של מיקרואורגניזמים
פולימורפיזם של אורך קטעי הגבלה
restriction fragment length
polymorphism (RFLP)
בדיקה השוואתית
חשוב לשלב בין כמה שיטות, וכך לבדוק כמה רמות של שונות. כאשר חוקרים מיקרואורגניזמים בדגימת קרקע, חשוב להשתמש במגוון שיטות, כדי לקבל תמונה מלאה יותר של ההבדלים בין המיקרואורגניזמים שבה.

אנליזת DNA של קהילות
מחקרים חלוציים בחנו את השונות של קהילות מיקרואורגניזמים בטבע באמצעות ניסויים של הפרדה וחיבור מחדש של DNA של (DNA-DNA reannealing ) במחקרים אלה מבודדים את כל ה-DNA שבדגימת קרקע באמצעות סרכוז דיפרנציאלי. בדיקות החיבור מחדש הראו כי ה-DNA שבודד ישירות מהקרקע היה מורכב יותר מהצפוי, ומורכבותו מלמדת שהיו בדגימה אלפי גנומים שונים זה מזה. אנליזה דומה של 206 חיידקים שבודדו וגודלו בתרבית מאותה דגימה הראתה שונות פחותה בהרבה. תוצאות הניסויים האלה מלמדות, שבגרם אחד של קרקע עשויים להימצא אלפי מיני חיידקים שאי-אפשר, ככל הנראה, לגדלם בתרבית. ניסויים אלה מעידים, כנראה, על קיומו של מגוון אדיר של מיקרואורגניזמים, שעדיין לא תועד כראוי.

שיטות המבוססות על RNA ריבוזומי (rRNA) מסוג 16S
שיטות רבות לחקר השונות של מיקרואורגניזמים מבוססות על בחינת רצף הבסיסים של גנים המקודדים ל-rRNA 16S. לאחר שמבודדים DNA מדגימות שמקורן בסביבה, מגבירים את רצפי הגנים המקודדים ל-rRNA 16S שבדגימה, ובודקים את הרצפים המוגברים בכמה שיטות, וביניהן שיבוט וקביעת רצף, תספיג נקודתי (dot blot) ועוד. מחקרים מסוג זה סיפקו את ההוכחות המשכנעות ביותר כי אוכלוסיות המיקרואורגניזמים בטבע צופנות בקרבן הפתעות למכביר.

מגבלותיהן של השיטות הקיימות
לשיטות המולקולריות, ובעיקר לאלה המתבססות על תגובת השרשרת של הפולימרז (polymerase chain reaction, PCR), יש מגבלות. אחת המגבלות מקורה בכך, שבמחקרים רבים משווים רצפים של DNA שהתקבלו מדגימות קרקע מהסביבה עם מאגרי מידע קיימים, וכאשר אין התאמה בין הרצפים לבין הרצפים המתועדים במאגר, מסיקים מכך שהמיקרואורגניזם לא בודד ולא גודל בתרבית. מסקנה שכזו מתעלמת מהעובדה שרצפי הגנים של rRNA 16S נקבעו רק לכמחצית מהזנים שבודדו וגודלו בתרבית, וקיימים מיליוני זנים המוחזקים באוספים, שמידע כזה עליהם עדיין אינו קיים. ייתכן אפילו שיש מיקרואורגניזמים שבודדו ורצפי ה-rRNA 16S שלהם נקבעו, אך לא במדויק. החוקרים מבינים כיום, כי יש לזהות את המיקרואורגניזמים לא רק על סמך רצף הבסיסים של הגנים המקודדים ל-rRNA 16S, אלא גם על סמך מאפיינים ביוכימיים ופיזיולוגיים.

מגוון המיקרואורגניזמים שבקרקע: ארץ לא-נודעת
שתי הגישות לזיהוי מיקרואורגניזמים, זו המתבססת על גידול בתרבית וזו המסתמכת על שיטות מולקולריות, תומכות בהנחה כי הקרקע היא בית-גידול עשיר מאוד במיקרואורגניזמים שונים. בדומה לבתי-גידול ימיים ולמעיינות חמים, הקרקע היא מוקד למחקרים מולקולריים ואקולוגיים. אפילו סביבות שלא ציפו למצוא בהן מגוון גדול של מיקרואורגניזמים, כמו חפירות ואתרים מזוהמים, הניבו שונות גדולה מהמצופה. חוקרים אוספים דגימות קרקע מסביבות שונות: יערות, שטחי מרעה, חפירות, טונדרה, שטחים חקלאיים, יערות גשם, חורשות ועוד. הפיזור הגיאוגרפי מגוון גם הוא: אוסטרליה, ברזיל, בריטניה, קנדה, יפן, גרמניה, הולנד, סקנדינוויה, סקוטלנד, סיביר וארצות-הברית הן רק חלק מרשימה ארוכה של מדינות ואזורים שבהם נערכים מחקרים בתחום.

מחקרים מולקולריים הראו כי בדגימות קרקע נמצא מגוון הכולל מינים שונים של פרוטאובקטריה (Proteobacteria), ציטופגה (Cytophgales) ואקטינובקטריה (Actinobacteria). המינים החדשים של אקטינובקטריה הם חשובים במיוחד, מאחר שהם מוכרים כיצרנים של חומרים אנטיביוטיים.

להפתעתם, גילו החוקרים בקרקע גם חיידקים השייכים לחטיבות שאינן נמצאות בקרקע בדרך-כלל, כמו פלנקטומיצטים (Planctomycetes) וספירוכטות (Spirochetes). חיידקים מקבוצת ההולופגה-אצידובקטריום (Holophaga-Acidobacterium) נמצאו כמעט בכל דגימות הקרקע שנחקרו, שמקורן בבתי-גידול הפזורים בארבע יבשות. חיידקים מחטיבה זו זוהו כמעט רק באמצעות בדיקות מולקולריות, כי רק מעטים מהם הצליחו לגדול בתרבית.

לגלות את הנסתר
היכולת לגלות מיני מיקרואורגניזמים חדשים מעוררת סקרנות ותהיות, ונשאלת השאלה – כיצד ניתן ללמוד עוד על יצורים אלה אם איננו מסוגלים לגדלם בתרבית? החוקרים מנסים לפתור את הבעיה בשתי גישות שונות, ששתיהן מתבססות על מיצוי ישיר של DNA מדגימות קרקע:

גישת המגה-גנום
גישת המגה-גנום (megagenome approach), שמקורה במחקרים באיקריוטים, עושה שימוש בנשא BAC (bacterial artificial chromosome) שאפשר לשבט בו מקטעים גדולים של DNA. את ה-DNA המופק מדגימת קרקע קוטעים למקטעים גדולים, משבטים אותם ב-BAC, ומחדירים אותם למאכסן הוותיק, הלוא הוא מיודענו Escherichia coli. כך מתקבלות ספריות של DNA המשובט בחיידקי E. coli. כעת בודקים אם החיידקים מבטאים פנוטיפ חדש כלשהו. שיטה זו נוחה במיוחד לגילוי חומרי טבע חדשים, למשל חומרים אנטיביוטיים חדשים או מטבוליטים משניים אחרים. גנים האחראים לביוסינתזה של מטבוליטים משניים מקובצים, בדרך-כלל, ביחד. קטע ה-DNA המשובט בפלסמיד BAC אחד הוא ארוך דיו לכלול את מסלול הביוסינתזה של מטבוליט משני בשלמותו. זאת ועוד, מכיוון שהמסלול מבוטא בחיידק E. coli, שהמטבוליזם שלו מוכר וידוע, הרי זה קל יחסית להתערב ולשנות שלבים במסלול הביוסינתזה.

שיטת ספריות ה-BAC מאפשרת לחוקרים לבדוק גם היברידיזציה עם גלאים ידועים וזהות רצפים. השימוש בספריות BAC מאפשר לחוקרים לבחון את כל התוכן הגנטי של האוכלוסייה שבדגימה, ולקבל מושג כלשהו על התפקוד והפיזיולוגיה של המיקרואורגניזמים שבדגימה.

גישת השיבוט והביטוי
על פי גישת השיבוט והביטוי (expression-cloning approach) יש למצות את ה-DNA מדגימת קרקע, לקטוע אותו למקטעים קטנים, ולשבט אותם בפלסמיד המתבטא במאכסן במספר גדול של עותקים (high copy number plasmid expression vector). אחר-כך יש לבדוק אם המאכסן מייצר אנזימים העשויים להביא תועלת בתעשייה הקונוונציונלית או בתהליכים ביוטכנולוגיים. בשיטה זו משתמשים בעיקר כדי להפיק אנזימים חדשים ממיקרואורגניזמים מבלי לגדל אותם תחילה.

הסבר לאיור: השוואה בין גישת המגה-גנום לגישת השיבוט והביטוי.
חצים אופקיים מייצגים גנים, והאות P מייצגת מקדמים (promoters).

סיכום
השונות האדירה של מיקרואורגניזמים בטבע, והשיטות המאפשרות לנו לחקור וללמוד אותם, מביאות אל סף דלתנו מקור עשיר לחומרי טבע חדשים. שימורו של אוצר זה הוא אתגר שעלינו להתמודד עמו. אם מינים מסוימים של מיקרואורגניזמים אינם נפוצים אלא מוגבלים לבתי-גידול מסוימים, היכולת לזהות אותם הופכת להיות חשובה וגורלית. מאחר שהידע על תפוצתם של מינים שונים הוא מוגבל, אנו חייבים להמשיך במחקר ולהגן על המשאבים הקיימים, כדי לשמר את המערכות הטבעיות ולא לפגוע בה

פורסם באתר אורט

תרגמה ועיבדה: רות לומניצר

לפי
M.R. Rondon, R.M. Goodman and J. Handelsman (1999)The Earth Bounty: Assessing and Accessing Soil Microbial Diversity, Trends in Biotechnology 17, 403-408

יום רביעי, 20 בספטמבר 2000

חיידקים מקובעים בחרוזים לטיפול בשפכים תעשייתיים קשים - רפי מנדלבאום


שפכים תעשייתיים מאופיינים בדרך כלל על ידי הקושי לטפל בהם במסגרת מיתקני טיפול בשפכים עירוניים. הקושי נובע מהעומס האורגני של חומרים קשי-פירוק והרעילות, המאפיינים את השפכים של מפעלי כימיה, פרמצבטיקה ומתכת רבים. במסגרת המאבק לשמירה על מקורות המים בפני זיהום, ופיתוח מקורות מים שוליים, ישנה כיום טכנולוגיה חדשנית, המשתמשת בחיידקים באופן דומה לטיפול בשפכים עירוניים אולם מגינה עליהם מפגיעתה הרעה של הרעילות, על ידי קיבועם במערכת, המגינה עליהם, מחד, ומאפשרת את פעילותם, מאידך. אפשר לאכלס את המערכת בחיידקים ייחודיים, המתאימים לפירוק של מזהמים ספציפיים. המערכת בנויה סביב חרוזים זיאוליטיים ופותחה על ידי חברת LDD טכנולוגיות מפתח תקווה, יחד עם חברת הענק האמריקאית W.R.GRACE. המערכת נבדקת עתה במספר מפעלים בארץ, בתוצאות מצוינות, והכוונה להתקין מיתקני טיפול בקנה-מידה מלא החל בשנת 2001.




בדיקת היתכנות במעבדות שרון באשדוד

אחד מאתרי בדיקות השיטה היה מפעל מעבדות שרון, הממוקם באיזור התעשייה "עד הלום", ליד אשדוד. המפעל מייצר שני סוגי חומרים עיקריים:
  1. משפרי אפייה (חומרים אורגניים שונים להשבחת טעמם של מוצרי מאפה), תוספי מזון ומוצרי עזר לענף הקונדיטוריה.
  2. חומרי שימור ממשפחת הפרבן לתעשיית הקוסמטיקה והתרופות. חומרים אלה מגינים על מוצרים קוסמטיים בפני התפתחות חיידקים ופטריות.


היקף הייצור גדול, והמפעל נחשב לשני בגודלו בעולם בענף תוצרי השימור לתכשירים קוסמטיים. מחלקת המחקר והפיתוח ומערכת בקרת האיכות הקפדניים (תקן ISO 9002) מבטיחים את איכות המוצרים והתאמתם לדרישות הקונים. עם זאת, השפכים הנוצרים בתהליכי הייצור מכבידים מאוד על מיתקן טיהור השפכים האיזורי שליד באר-טוביה, משני היבטים:
א. הכמות הגדולה של חומרים אורגניים, הנפלטים לביוב, מהווה עומס על תהליכי הטיהור.
ב. שאריות חומרי השימור, שהם חומרים אנטיבקטריאליים, פוגעים בחיידקים, הפועלים בבריכות החימצון, ומאיטים את תהליך טיהור השפכים.

מסיבה זו, התנגד איגוד ערים לאיכות הסביבה דרום יהודה, האחראי על מיתקן הטיהור, לכך שמפעל מעבדות שרון יזרים את שפכיו לביוב הכללי. ההתנגדות תורגמה לקנסות ואף לאיום בצו סגירה למפעל.


בנק חיידקים
על מנת לאפשר את הזרמת השפכים לביוב הכללי הוצע להשתמש בשיטה לפירוק תרכובות אורגניות בלתי-רצויות בשפכים, המותאמת לחומר, או לחומרים המיוחדים שבשפכי המפעל.

השיטה, נקראת אקוומנד (Aquamend) ומתבססת על מעין חרוזים נקבוביים, המיוצרים מחומר מיוחד, הקרוי זאוליט (Zeolyte). החיידקים חודרים לתוך החללים הפנימיים שבחרוזים, ומכיוון שדפנות התעליות מהוות מצע מוצק טוב לחיידקים הם "מתנחלים" עליהן, מתחלקים ויוצרים מושבות.

יש לציין, שהקוטר הזעיר של הנקבוביות אינו מאפשר לחד תאים (כמו אמבות, ריסניות ועוד) לחדור לתעליות, להגיע למושבות החיידקים ו"לזלול" אותם. יצורים חד-תאיים אלה מצויים, בדרך כלל, בבוצה והם "טורפים" את החיידקים, ובכך מקטינים את האוכלוסייה הפעילה.

התהליך הוא כזה: ממלאים ריאקטור בחרוזים כאלה, מיישבים בו את החיידקים הרצויים, וכשהם באים במגע עם השפכים, המסתחררים בריאקטור, הם מפרקים את החומרים האורגניים לצורך הפקת אנרגיה והתרבות.

במסגרת השיטה מתאימים לכל סוג של מזהם אורגני בשפכים, שיש לפרקו, את החיידקים המסוגלים לפרק אותו. במקרים מסוימים מאכלסים את החרוזים במספר סוגי חיידקים, המפרקים מזהם אחד בשלבים, או תוקפים כמה סוגי תרכובות.

את החיידק המתאים מזמינים מ"בנק החיידקים", או "דגים" אותו משפכי המפעל, כפי שעשו במקרה של מעבדות שרון. מפעל זה מזרים לשפכים במשך זמן רב את קוטל החיידקים "פרבן". סביר להניח, כי בצינורות הביוב שלו יתפתחו ויתרבו במיוחד חיידקים, העמידים בפני חומר זה ואף מסוגלים לפרק אותו. ואכן, בניסוי מעבדתי הצליחו "לאכלס" את החרוזים בכמות גדולה של חיידקים, ה"יודעים" לפרק פרבן, כמו גם את החומרים האורגניים האחרים שבשפכי המפעל, מבלי שאוכלוסייתם תיפגע. בשלב זה, הריאקטור מורכב, למעשה, ממיליארדי "פועלים" מפרקי חומרים אורגניים, היושבים בנקבוביות החרוזים וערוכים לפעולה.


תוצאות מעודדות
לאחר האיכלוס בחיידקים הרצויים ניתן להתחיל בתהליך טיהור על ידי סיחרור השפכים הגולמיים בריאקטור. התהליך יכול להיעשות במספר תנאים, מבחינת תנאי האיוורור. מפתחי השיטה הגיעו למסקנה, שבמקרה של מעבדות שרון עדיף לפעול בשני שלבים: הראשון סיחרור השפכים מבעד לריאקטור במשך שלוש שעות ללא איוורור, אך בנוכחות חנקות (-NO3), המאפשרת לכמה סוגי חיידקים נשימה יעילה לצורך הפקת אנרגיה. זו יעילה יותר מאשר "נשימה" בעזרת חמצן, שמסיסותו במים אינה רבה. בשלב השני ממשיכים לסחרר בריאקטור את השפכים בתנאי איוורור במשך שש שעות.


בדיקת מעבדה מדוקדקת עם תום התהליך הראתה ירידה משמעותית בנפח הכולל של החומרים האורגניים בשפכים המטופלים, עד רמה של פחות מ-1% של החומר ההתחלתי. בדיקות רעילות השפכים המטופלים לחיידקים (הסיבה הראשונית לצורך בטיפול המיוחד) הראו ירידה של למעלה מ-90% בכושר השמדת החיידקים, המאפיינים את מיתקני הקולחים.

השלב הבא אמור להיות הקמת מיתקן חלוץ בחצר מפעל מעבדות שרון. מיתקן החלוץ יפעל, תוך בדיקות רציפות של תוצאות פעילותו, במשך כשלושה חודשים.

ניתוח התוצאות יאפשר תיכנון והקמה של מיתקני קבע, שיפעלו תחת בקרה מתמדת, יטפלו בכל שפכי המפעל ויאפשרו לו להזרים את שפכיו המטוהרים היישר למערכת הביוב הסניטרי.

למותר לציין, שפתרון זה ישים קץ לפגיעה בפעילות מכון הטיהור, ישחרר את הלחץ על הנהלת המפעל ויסיר את איום צווי הסגירה.


יתרונות מערכת Aquamend
היתרונות הם:
  • יכולת טיפול בתנאים של עומס אורגני גבוה בשפכים.
  • ניתן לאכלס את חרוזי הזאוליט בחיידקים הרצויים, בהתאם לסוג המזהם בשפכים, שממנו מבקשים להיפטר. מבודדים או מזמינים חיידקים לפי קטלוג, מגדלים על פני החרוזים ויוצאים לדרך. לאחר שאוכלוסיית החיידקים התקבעה והתייצבה בחרוזים אין צורך לחדשה. לעיתים, ישנם בשפכים מספר סוגי מזהמים, ולעיתים פירוק המזהם מחייב שימוש בחיידק שונה בכל שלב. במקרים אלה ניתן לאכלס את החרוזים במספר סוגי חיידקים.
  • במידת הצורך, קל לשקם מערכת זו בקלות, כיוון שניתן לחטא את החרוזים בקיטור ולחדש את אוכלוסיית החיידקים לפי הצורך.
  • המערכת עמידה בפני שינויים פתאומיים במידת החומציות, כיוון שהחרוזים מסוגלים לספוח אליהם יונים חיוביים ולאפשר למערכת להתאושש.
  • ספיחת מתכות כבדות על ידי הזאוליט מגינה על החיידקים בפני הרעלה במתכות כבדות, במקרה של עלייה בריכוזן בשפכים.
  • התהליך כמעט ואינו מייצר בוצה מה שחוסך את הצורך לחפש לה פתרונות הטמנה.

תרשים תוצאת בדיקת טיפול שפכים במעבדות שרון




ד"ר רפי מנדלבאום - חברת LDD טכנולוגיות שותפות מוגבלת - פתח תקווה.

פורסם ב"מים והשקיה" 407 , ספטמבר 2000.


יום רביעי, 19 ביולי 2000

חיידקים אלטרואיסטים

 

מזימות, הונאות והקרבה אישית בעולמם החברתי של החיידקים


אין להם מערכת עצבים מרכזית, ולפי הידע המדעי העדכני ביותר, הם לא מסוגלים לחוש כאב והנאה. ולמרות זאת, ליצורים המיקרוסקופיים המקיפים אותנו והחיים בתוך גופנו יש עולם מרתק משל עצמם. גריגורי וליסר (Velicer), חוקר מאוניברסיטת מישיגן המתמחה באקולוגיה מיקרוביאלית, פרסם לאחרונה תצפיות המצביעות על כך, שחיידקים מסוימים מוכנים להקריב את חייהם לטובת הכלל, ואילו אחרים נוקטים תכסיסים, שלא יביישו את המתוחכמים שברמאים.

גופי פרי של Myxococcus xanthus וסימני תנועה ביניהם
Ronald Garcia, Helmholtz-Institut für Pharmazeutische Forschung Saarland


וליסר חקר במשך זמן רב מין מסוים של חיידקים (Myxococcus xanthus) החי בקרקע וניזון בעיקר מגללי ארנבות. כאשר יש די מזון בשטח, החיידקים מתרבים בהתמדה. אבל בתקופות של מחסור התגלתה לעיני וליסר תופעה מפתיעה. כדי לשרוד בתקופת הרעב, יוצרים החיידקים מבנה כדורי. בתוך המבנה עצמו, המורכב ממיליוני חיידקים דמויי מקל, הופכים אחדים מהם לנבגים, שיבטיחו את המשך קיום המושבה. בה בשעה, חיידקים אחרים מתים, ומגופם הזעיר משתחררים כימיקלים, הדרושים לצורך הפיכת חבריהם לנבגים. וכך, הודות לחיידקים המקריבים את חייהם, מצליחה המושבה להתקיים גם בתקופת הרעב. אבל הממצא המפתיע מכל היה שחיידקים מסוימים פשוט מסרבים למות, ונוקטים לשם כך תכסיסי רמאות מולקולריים שונים, שטיבם עדיין לא הובהר. זאת ועוד: כאשר נחשפו החיידקים שהתחמקו ממוות לחיידקים בני מינם, שנלקחו ממושבה אחרת, הפכו הרמאים עד מהרה לנבגים, וכך הצליחו להעביר את הגנים שלהם לדור הבא. לדברי וליסר, ממצאיו מראים שהחיידקים המפרים את הכללים "לא רק שורדים, אלא משגשגים".


מקורות:
  1. Velicer GJ, Kroos L and Lenski RE (2000) Developmental cheating in the social bacterium Myxococcus xanthus. Nature 404: 598-601.

  2. Strassmann JE (2000) Bacterial cheaters. Nature 404: 555-556.


פורסם ב"מסע אחר" 106, עמ' 18, יולי 2000.

יום רביעי, 17 במאי 2000

תרופות מונעות ספגת המוח - איתן ישראלי

 

מחלות ספגת המוח הן מחלות ניווניות של תאי העצב שאין להן תרופה עד היום ובכל המקרים מסתיימות במוות. בעקבות החששות שמחלות אלה עלולות לעבור מבקר או מכבשים לאדם, יש מקום לנסות לפתח תרופות שימנעו או יעכבו התפתחות מחלות אלה באדם. 

פרה חולה במחלת הפרה המשוגעת - סימן אופייני, חוסר יכולת לעמוד.
המקור: משרד החקלאות של ארצות הברית - מוויקיפדיה

לאחרונה זוהו מספר חומרים ממשפחת הטטרפירולים המעגליים, כמו פורפירינים ופתלוציאנינים, כמעכבים את ההפיכה של החלבון הטבעי, PRP, לחלבון הפתולוגי והעמיד לפרוטאזות, כל זאת בניסויים במבחנה. 

פריולה (Priola) וחבריה הדביקו עכברים טרנסגניים הנושאים את חלבון ה-PRP של חזירי ים בפריונים של חזירי ים, ואכן העכברים מתו תוך 80-100 ימים. כשטופלו העכברים המודבקים, החל מן היום הראשון להדבקה, בתרכובות טטרפירוליות, התארך זמן השרידה שלהם בין 50-300%. 

החוקרים מציעים, שיש כאן תקווה לפיתוח תרכובות שיהוו תרופה ומניעה להתפתחות מחלות ספגת המוח בחיות ובאדם.



פורסם ב"חדשות ISM" - עתון האגודה הישראלית למיקרוביולוגיה, גליון 31, עמ' 24, מאי 2000.

האם קיצנו קרב? - אבי בליזובסקי


על קצו של כדור הארץ דנו מדענים בכינוס השנתי של האגודה האמריקנית לקידום המחשבה המדעית, שהתקיים בוושינגטון. פרופ׳ ג׳יימס קאסטינג (Casting), מרצה למדעי הגיאולוגיה באוניברסיטת פנסילבניה, הסביר כי גורלו של כדור הארץ תלוי בשמש, וזו, כמו כל כוכב אחר, נעשית בהדרגה חמה יותר ובעלת קרינה חזקה יותר, מה שגורם לעלייה הדרגתית גם בטמפרטורה על פני כדור האrץ. האסון יתרחש כאשר הטמפרטורה תגיע ל־52 מעלות צלזיוס, ואז כדור הארץ יתייבש ויישרף, כי האוקיינוסים יחלו להתאדות.


The End of the World - Colin Smith

לפי תרחיש נוסף המנבא את סופו של כדור הארץ, עליית הטמפרטורות על פני כדור הארץ תגרום לאוקיינוסים לספוג לתוכם דו־תחמוצת הפחמן מהאטמוספרה. כך ייעלם הגז הדרוש לקיומו של הצומח על פני כדור הארץ, כל הצמחים יגוועו ובעקבותיהם ימותו כל היצורים החיים התלויים בחמצן הנפלט מהצמחים.

״אם החישובים שלנו מדויקים״, הוסיף קאסטינג, ״כדור־הארץ החל להיות בר חיים לפני 4.5 מיליארד שנה ונותרו לו עוד חצי מיליארד שנים בלבד״. ואנו לתומנו חשבנו שכדור הארץ יישרף רק בעוד חמישה מיליארד שנה כאשר השמש תהפוך לענק אדום.


פורסם ב"גליליאו" 40, מאי 2000.

יום ראשון, 16 באפריל 2000

DNA מן השמיים - דניאל קרמר


בשנת 1977 הציעו שני מדענים בריטיים, הויל (Hoyle) ו־וויקרמהסינג (Wickramasinghe), כי מקורם של הרכיבים החיוניים לחיים הוא בחלל, ולא על כדור הארץ. על־פי הויל ו־ויקרמהסינג, מי שאחראים להבאתם של רכיבים אלה לכדור הארץ הם השביטים. עד עתה לא היו עדויות רציניות לנכונותה של תיאוריה זו, אך כעת מדווחים סנדיפ צ׳קרברטי ואשתו סונלי (Chakraberti) במאמר העומד להתפרסם בירחון Astronomy and Astrophysics כי סימולציות המחשב שערכו תומכות בתיאוריה של הויל ו־ויקרמהסינג.

הצ׳קרברטים מהמרכז ע״ש בוז למדע בסיסי בכלכותה ביקשו להתחקות אחרי התפתחותם של יסודות כימיים בתהליך יצירת מערכת השמש. לשם כך, הם בנו מודל העוקב אחרי התנהגותם של יסודות כימיים בענן גז בין־כוכבי הקורס תחת השפעת הכבידה שלו.

המודל של הצ׳קרברטים מתחיל מענן גז טיפוסי בקוטר 1014 קילומטרים, שמכיל 12 יסודות בהם חמצן, פחמן, חנקן, וכמובן מימן. המודל שהורץ על מחשב, חיקה את קריסת הענן עד לקוטר של 10 מיליון קילומטר, במהלך כמיליון שנים. הצ׳קברטים עקבו אחרי השינויים בענן הגז בטמפרטורה ובצפיפות ובעיקר אחרי הריאקציות הכימיות.

עיקרו של המחקר התמקד בריאקציות כימיות שיוצרת את אחד מארבעת בסיסי ה־DNA, אדנין. האדנין נוצר ממימן־ציאניד, מולקולה הנמצאת בשפע בעננים בין־כוכביים. בתום הסימולציה נמצא אדנין, לא מועט, בענן הבין־כוכבי. לכן, אם אכן, כדור הארץ נוצר בסביבה כימית דומה לזו המתוארת במודל של הצ׳קרברטים הרי שבסיסי ה־DNA היו מומטרים על כדור הארץ, בבחינת מן מן השמיים.

אדנין - דגם תלת מימדי
Vesprcom, Wikimedia commons

סימולציית המחשב של הצ׳קרברטים יכולה להסביר, מדוע נוצרו החיים אחרי כ-600 מיליון שנה על פני כדור הארץ, שגילו היום הוא 4.5 מיליארד שנה. תגליתם של הצ׳קרברטים מסבירה לא רק את הופעתו של ה־DNA על כדור הארץ, אלא גם מאירה באור חדש את שאלת קיומם של חיים במקומות אחרים ביקום. אם אכן התיאור של הצ׳קרברטים נכון, אין כל ייחוד בכדור הארץ: ״צריכים להיות כוכבי לכת רבים בכל גלקסיה, בהם חיים מבוססי DNA יפרחו״, טוענים הצ׳קרברטים במאמרם.

סימולצית המחשב של הציקרברטים בוודאי אינה מביאה את שאלת מקור ה־DNA לידי סיום, נותרו ספקות לא מעטים באשר לאפשרות הופעתו של ה־DNA בעננים הביו־כוכביים. תום מילר (Miller) מאוניברסיטת מנצ'סטר, שמאגר המידע שלו על ריאקציות כימיות שימש כבסיס למחקר של הצ׳קרברטים, מעלה שתי סוגיות. ראשית, הוא אינו בטוח כי יש בענני הגז הביו־כוכבי די אנרגיה כדי לאפשר את הריאקציות הדרושות ליצירת אדנין. אחרי הכל, ענני הגז הבין־כוכבי מצויים בכפור של 10 מעלות מעל האפס המוחלט (כ־263־ מעלות צלזיוס). נוסף על כך טוען מילר כי כלל לא ברור שאפילו אם יווצרו מולקולות אדנין בענן הגז הבין־כוכבי, הן לא תתפרקנה באיזו שהיא ריאקציה כימית אחרת.

התקדמות המחקר בשאלת היווצרתם של בסיסי ה־DNA צריכה להיות כפולת פנים: מחד, האסטרונומים צריכים לחפש סימנים לאדנין בחלל, ומאידך צריכים הכימאים לנסות לשחזר את הריאקציות הכימיות שמובילות לאדנין במעבדותיהם על כדור הארץ. לטענת סנדיפ צ׳קרברטי הכל תלוי באופיין המדויק של הריאקציות הכימיות.

פורסם ב"גליליאו" 39, מרץ-אפריל 2000


יום חמישי, 13 באפריל 2000

משהו קרה - הלן אפשטיין


האיידס היא המגפה המודרנית, בת המאה ה־20. מיליונים של בני אדם מתו כתוצאה ממנה, ועשרות מיליונים עוד ימותו. מחוללה הוא נגיף, ה-HIV. מה מקורו של נגיף ה-HIV? האם הוא פרי תאונה מדעית? מה הקשר בין האיידס לפוליו? מה לשימפנזים ולאיידס? האם האיידס היא מחלה עתיקה או חדשה ומדוע החלה להתפשט דווקא בסוף המאה ה־20? 


בסרט שנעשה על פי ספרו של ה.ג. וולס ״האי של ד״ר מורו״, נוסע שספינתו נטרפה נאסף בלב ים על ידי ספינת משא המובילה כלובי קופים, אריות וחיות בר אחרות לאי בדרום האוקיינוס השקט, אי עליו שוכן מדען מסתורי ומתבודד. בשלב מסוים במסע, שואל הנוסע את אחד המלחים ״תגיד, מה פשר המסתורין האופף את ד״ר מורו ואת האי שלו?״ ״אני לא יודע״ משיב לו המלח ״וגם לו ידעתי, אולי הייתי מעדיף לשכוח״.

ילדים אפריקאים נשאי איידס

ד״ר מורו מנסה את כוחו במשחק האבולוציה. הוא פרש למעבדה שהקים על האי הנידח על מנת ליצור גזע מעורב, חציו חיה חציו אדם. הוא רוצה לשנות את"הפיסיולוגיה, את המקצב הכימי" של היצורים הללו, והוא רואה בפעולה זו משהו המדמה חיסון. מורו מאמין באמת ובתמים כי מחקרו משרת את המדע ואת המין האנושי, אך בסופו של דבר אנשי־החיה שברא קמים עליו, משמידים את מעבדתו ואת האי כולו. 

בזמן שקראתי את הספר ״הנהר״, ספרו של אדוארד הופר המוקדש לחקר מקורות מגפת האיידס, תהיתי לעצמי האם מכיר הופר את ספרו של וולס, או שמא יצא לו לצפות בסרט ״אי הנשמות האבודות״. מצאתי את עצמי תוהה גם באיזו מידה ספרו של וולס חזה את הנולד, ומתאר נכוחה את המתרחש כיום במעבדות הביולוגיה המודרניות. ״רוחו של ד״ר מורו בריאה ושלימה, ומיוצגת היטב בארצות הברית״ כותב סופר המדע הבדיוני בריאן אלדיס בהקדמה להוצאה חדשה של ספרו של וולס. ״בימינו, הוא אף היה זוכה למימון ממשלתי״.

בעולם חיים כיום שלושים ושלושה מיליון אנשים הנושאים HIV, נגיף האיידס. עד כה, מתו ארבעה עשר מיליון מאיידס. באזורים עירוניים מסוימים בבוטסואנה, זימבבואה ומלוואי, למעלה מ־20% מן המבוגרים הפעילים מינית הם נשאי H1V. האו״ם מעריך כי בכל יום מתים באפריקה 5,300 איש מאיידס. המחלה זורעת הרס במשפחות, כפרים, בתי עסק וצבאות, ומותירה שובל של עצב כה עמוק, שיעברו עשרות שנים עד שיתחיל להירפא.

HIV
מחלת האיידס נגרמת ממשפחה של נגיפים הנקראים HIV הפוגעים במערכת החיסונית המגינה על הגוף מפני מחלות. הנגיפים הללו מועברים בין אנשים בהפרשות של הגוף במגע מיני. הם עוברים גם בעירויי דם, בתכשירים רפואיים המבוססים על מוצרי דם ובאמצעות מחטים מזוהמות בדם. אמהות הנושאות את הנגיף עלולות להעביר את הנגיף לילדיהן בעודם ברחם או לאחר מכן בהנקה. אין תרופה למחלה, וההגנה החיסונית של הגוף קורסת בסופו של דבר, אפילו בקרב אותם חולים היכולים להרשות לעצמם את הטיפולים החדשים והיקרים ביותר. המחלה הנוראה, הנגרמת על־ידי נגיפים מוזרים שבעבר היו נדירים ביותר, היא קטלנית, ולעתים מלווה המוות בכאבים קשים ובסבל רב.

קופים אפריקאים מסוימים נושאים נגיפים הדומים ל-HIV, ורוב חוקרי האיידס מאמינים כעת כי נגיף ה-HIV הוא במקורו נגיף של פרימטים ש׳׳קפץ״ בדרך כלשהי אל בני האדם. מקורו של הנגיף 1-H1V, שאחראי למרבית מקרי האיידס שנתגלו עד כה, הוא ככל הנראה בקופי השימפנזה, וישנה סבירות גבוהה שהנגיף 2-HIV, שהוא פחות תוקפני ונפוץ יותר בקרב חולי איידס ממערב אפריקה, בא מקוף בשם ׳מנגבי אפור׳ (Sooty Mangabey).

לאורך אלפי שנות היסטוריה אנושית, אין עדות ולו למקרה יחיד של אדם שחלה באיידס לפני שנת 1959. ייתכן אומנם שהיו מקרים לפני שנה זו, אך לא היה אף קצין בריאות קולוניאלי, רופא אפריקאי, או מרפא מסורתי ששם לב אליהם. כיום נדבקים מדי יום ביומו 16 אלף בני אדם ב-HIV, ו־7000 בני אדם מתים מאיידס. מדוע החלו הנגיפים הנוראיים הללו להרוג מספרים עצומים של בני אדם רק עתה, ולא בשום נקודת זמן בעבר? הסברים רבים הוצעו כתשובה לשאלה זו. יש הרואים במחלת האיידס התערבות אלוהית, שבאה להעניש את האנושות על התרחקותה מן האל. אחרים מאמינים כי נגיף ה-HIV יוצר באופן מלאכותי במעבדות במרילנד בארצות הברית, או לחילופין בברית המועצות לשעבר, או לחילופין באו׳׳ם, ואז התפשט בטעות. יש אפילו הטוענים כי מקורו של הנגיף בחלל החיצון. הופר עוסק בשאלה זו מזה יותר מעשור, ונראה שאפילו הוא אינו יודע בוודאות מדוע הופיע ה־HIV דווקא עכשיו. עם זאת, הוא מחזיק בדעה הקושרת את הופעת ה-HIV לתאונה שארעה במעבדת ג׳ונגל בשנות החמישים, תאונה שאין הבדל מהותי בינה לבין התאונה שארעה לד״ר מורו.


איידס והחיסון לפוליו
בשנות החמישים, קבוצה של מדענים הקשורים לחברת התרופות האמריקאית לדרלה, ומאוחר יותר גם למכון וויסטאר בפילדלפיה, השתתפה במרוץ לפיתוח החיסון הראשון נגד מחלת הפוליו שניתן לקחתו דרך הפה ולא בזריקה. בראש הקבוצה הזו עמד הילארי קופראוסקי (Koprowski), מומחה פולני־אמריקאי לחיסונים.

חיסוני פוליו הניתנים בשתיה נחשבים כיום לאחת ההצלחות הכבירות של המדע המודרני. חיסונים אלה ניתנים כיום לאוכלוסיות רבות ברחבי העולם, ולפי תחזיות ארגון הבריאות העולמי (של האו״ם) תוך שנים מעטות יביא אולי מסע החיסון הבינלאומי הנרחב להכחדה מוחלטת של מחלת הפוליו מן העולם. החיסון הנפוץ כיום הוא זה שפותח על ידי אלברט סייבין (Sabin), שניצח בסופו של דבר במרוץ נגד קופראוסקי, אך בשלב מסוים היו שתי קבוצות המחקר בתחרות צמודה מאד.

קופראוסקי היה להוט, עוד בשנות החמישים, לבדוק את החיסון שפיתח על קבוצות גדולות של אנשים, והוא ניצל לשם כך קשרים שהיו לו עם רופאים בלגיים בקונגו, ויזם שם ניסיון חיסון רחב הקף. הרשויות הבלגיות גילו נכונות רבה לשיתוף פעולה, ובימים ההם די היה בהסכמה זו. במשך תקופה שנמשכה שלוש שנים, בין 1957 ל־1960 הלעיטו קופראוסקי ועמיתיו כמיליון אפריקאים בקונגו, רואנדה ובורונדי בחיסון הפוליו שפיתחו.

למרות שפעילות זו התבצעה במסגרת ניסוי, הנבדקים האפריקאים לא היו מודעים לכך. הם ידעו רק שראשי השבטים המקומיים כינסו אותם והעמידו אותם בשורה אל מול חבורה של רופאים לבנים. רופאים אלה אמרו לאפריקאים שהם מחלקים להם"ממתקים״, אך למעשה התיזו לפיהם מנות של החיסון מתוך מזרק מתכת. קופראוסקי ועמיתיו החזיקו מושבה ובה כמה מאות קופי שימפנזה בתחנת מחקר באזור נידח בקונגו, לצד נהר הלינדי. באמצעות הקופים הללו ערכו החוקרים ניסויים בהם בחנו את הבטיחות והיעילות של חיסוני הפוליו. בכל מקרה, הופר מאמין כי החיסונים בהם השתמש קופראוסקי בניסויים שערך באפריקה הזדהמו בגרסה הפרימטית של נגיף ה-HIV, וכי מקורו של נגיף זה בשימפנזים.

החיסון האוראלי (הפומי, דהיינו - הנלקח דרך הפה) לפוליו מורכב מנגיפי פוליו"מוחלשים", שאינם גורמים מחלה. בשנות החמישים גידלו מדענים את הנגיפים לפוליו בכליות קופים שנפרסו לחתיכות זעירות והושמו בצנצנת מלאה נוזל. מתוך חתיכות הרקמה הללו צומחים תאים היוצרים מעין שכבה תת־מימית על תחתית הכלי. לקערית זו מוסיפים מספר טיפות של תמיסה המכילה נגיף פוליו מוחלש המיועד לחיסון; הנגיף מתרבה בתוך התאים, ולאחר כשבוע שורץ הנוזל נגיפי פוליו. את הנוזל מסננים, מדללים, ואז מחסנים באמצעותו בני אדם.

הופר מאמין שקופראוסקי שלח כליות שמקורן בשימפנזים מתחנת המחקר בלינדי למעבדה שלו בפילדלפיה, והשתמש בהן לייצור החיסון שבו השתמש במסגרת הניסויים שערך באפריקה. בספרו"הנהר״ מנסה הופר לעקוב בקפדנות אחר כל אחד ואחד מהשימפנזים שהוחזקו בלינדי בסוף שנות החמישים. הוא גילה שרבים מן הקופים מתו זמן קצר לאחר שנלקחו בשבי, ורבים נוספים מתו לאחר ששימשו במחקרים שונים, אך לטענת הופר גורלם של כמה תריסרי קופים אינו מופיע ברשומות. אם אכן, כפי שמאמין הופר, נעשה שימוש בכליות של הקופים החסרים הללו על מנת לייצר את החיסון של קופראוסקי, אזי בהחלט ייתכן שהחיסון הכיל את גרסת הנגיף 1-H1V שמקורה בשימפנזים. בכליות הפרימטים נמצאים מקרופגים, תאי מערכת החיסון שבהם מסוגלים נגיפים מסוג HIV להתרבות. ייצור חיסונים בשנות החמישים התבצע בשיטות פרימיטיביות למדי, כך שאם קופראוסקי אכן השתמש בכליות של שימפנזים, ואם הכליות מקורן בשימפנזים שנשאו 1-H1V, הרי שישנה אפשרות שהוא אכן גידל HIV שמקורו בשימפנזים בתוך חיסון הפוליו שלו! כך, חלק מן הילדים האפריקאים שהחיסון ניתן להם היו יכולים להידבק בנגיף הקופי דרך חתכים בחלל הפה, או דרך הרקמות הריריות בפה. כאשר הילדים הללו גדלו הם העבירו את הנגיף לבני זוג עימם קיימו יחסי מין ולילדיהם, ועד מהרה יכולה היתה לפרוץ מגפת האיידס העולמית, או כך לפחות רואה הופר את הדברים.

גרסאות שונות של הסיפור הזה מסתובבות כבר מספר שנים, אך רוב המדענים כבר אינם מתייחסים אליהן ברצינות. הסיפור הוצג לראשונה בשנת 1987 על ידי אווה לי סניד (Snead), רופאה ממדינת טקסס אשר רשיונה נשלל, ואשר מאוחר יותר כתבה ספר הנקרא: ״יש הקוראים לזה איידס, אני קוראת לזה רצח! הקשר בין סרטן, איידס, חיסונים ורצח עם״. פילוסוף בשם לואי פסקאל שמע ברדיו שיחה עם סניד בה היא פרשה את דעותיה לגבי הקשר בין מגפת האיידס וחיסוני פוליו, והחליט לבדוק את העניין לעומק. בעקבות זאת, הוא פרסם דו׳׳ח מחקר מפורט בו הוא מסביר שמבחינה טכנית הייתה אפשרות שחיסוני הפוליו בהם השתמשו בקונגו אכן היו נגועים בנגיף הקופי שהתפתח מאוחר יותר ל-HIV. הוא גם השמיע ביקורת נוקבת על הקהיליה המדעית ועל עורכי כתבי־העת המובילים בעולם הרפואה והמדע Lancet ו־Nature, שסירבו לפרסם את מאמריו. 

מאוחר יותר, פרסם העיתונאי טום קרטיס מאמר פחות קיצוני המפרט את תיאוריית הפוליו בשבועון Rolling Stone. כל השלושה, סניד, פסקאל וקרטיס, טענו שהסתננותו של האיידס למין האנושי דרך חיסון נגד פוליו אינה בגדר מקרה יוצא דופן ויחיד במינו. חיסוני פוליו רבים משנות הששים היו מזוהמים בנגיף ממקור קופי הנקרא SV40, ויש המאמינים שנגיף זה מקל על התפשטות סוגי סרטן שונים בקרב בני אדם, ביניהם סרטן ריאות הרסני בשם מזותליומה.

הופר דבק בטענות הללו, ומקדם אותן צעד נוסף קדימה. יש לציין כי הופר הוא עיתונאי ולא מדען, אך ספרו עב כרס ומכיל 850 עמודים ועוד 250 עמודי הערות. הופר הסתובב ברחבי אירופה וארצות הברית, וראיין אנשים שונים, החל מחוקרי איידס מפורסמים כמו דיוויד הו ורוברט גאלו (Ho, Gallo) ואנשים שעבדו עם קופראוסקי בקונגו. הפרטים הרבים שמופיעים בספר הם בחלקם מעניינים ובחלקם מבלבלים. עם זאת, אין ספק כי"הנהר״ מהווה את אחת הסקירות הטובות ביותר שהופיעו לאחרונה על התפשטותה של מחלת האיידס ועל האפידמיולוגיה שלה.

אם התיאוריה של הופר תתברר כנכונה, אזי קופראוסקי היה צריך להשתמש בכליות של שימפנזים על מנת לייצר את החיסון האפריקאי. קופראוסקי, לעומת זאת, טוען כי הוא גידל את החיסון בכליות של קופים אסיאתיים, לא בכליות של שימפנזים, וכי השימפנזים בקונגו שימשו אך ורק לבדיקת החיסון. כל האנשים האחרים שהיו יכולים לדעת אילו כליות אכן שימשו לייצור החיסון אינם זוכרים או שכבר אינם בין החיים. אנשים מסוימים שהיו קשורים לקבוצת המחקר בקונגו בשנות החמישים זוכרים שכליות של שימפנזים נשלחו מעבר לאוקיינוס האטלנטי והגיעו למעבדה הנמצאת מול מעבדתו של קופראוסקי בפילדלפיה, אך עדיין לא ברור האם הגיעו הכליות הללו גם לקופראוסקי עצמו. קופראוסקי אומר שהמסמכים שלו אבדו, ושאין בנמצא רישומים נוספים העשויים לשפוך אור על הפרשה. הופר גילה שהמקרים הראשונים של H1V ואיידס נתגלו באותם אזורים בקונגו, רואנדה ובורונדי בהם ערך קופראוסקי את חיסוני המבחן שלו, ולעתים אף באותם כפרים שבקרבם פעל. האם ייתכן ש-HIV חמק ממעבדתו של קופראוסקי והתפשט ברחבי העולם?

האמנם קונספירציה?
יש מדענים שאינם רוצים לקבל תשובה לשאלות הללו, בדומה לתחושות שמביע המלח ב״אי הנשמות האבודות״. העיתונאי קרטיס מצטט מדבריו של דיוויד היימן (Heymann), מארגון הבריאות העולמי, כי ״אין כיום עניין מדעי במקורו של נגיף האיידס״. חוקר איידס נוסף, אמר לו בזעם: "למי אכפת מה מקור הנגיף?... העיסוק בשאלה הזו מסיט את תשומת הלב מן העניינים החשובים, הוא אינו תורם מאומה, ומבלבל את הציבור...״.

האם יש ערך מדעי במציאת מענה לשאלה מה מקורו של הנגיף? אני חושבת שכן. נגיף ה-HIV עבר מפרימטים לאוכלוסייה אנושית לפחות פעמיים, ואולי אף יותר, ככל הנראה בשנות הארבעים והחמישים, או אולי כמה עשרות שנים קודם לכן. הדרך היחידה למנוע הישנות של מקרים כאלה בנגיפים נוספים שמקורם בשימפנזים או בקופים אחרים היא לדעת כיצד מעברים כאלה מתרחשים. לו היה מתרחש המקרה ההפוך, וקבוצה של מדענים אפריקאים הייתה מגיעה לארצות הברית ומטפלת במיליוני אנשים עם משהו שאולי הביא בעקבותיו את המגפה הנוראית ביותר הידועה כיום למין האנושי, גם אם הסיכוי הזה קלוש ביותר, אני חושבת שהיינו רוצים לדעת על זה.

אחים עומדים על קבר הורים שנפטרו מאיידס

עם זאת, גם מדענים המכירים בחשיבות המחקר המנסה להתחקות אחר מקורות ה-HIV, אינם תומכים נלהבים של התיאוריה המפנה את האצבע כלפי חיסוני הפוליו. ג׳ון מור (Moore) ממרכז אהרון דיאמונד לחקר האיידס בניו יורק, משווה את השערתו של הופר בדבר הקשר בין פוליו לאיידס לתיאוריות הקונספירציה הסובבות את ההתנקשות בחייו של הנשיא קנדי. קופראוסקי מתנגד נחרצות לאפשרות כי החיסון שלו הוא שהוביל לפרוץ מגפת האיידס. באוקטובר 1992 בדקה ועדה של מומחים בתחום האיידס את התיאוריה הנוגעת לחיסון הפוליו וניקתה את החיסון ואת קופראוסקי מכל חשד. בדצמבר של אותה שנה הגיש קופראוסקי תביעת דיבה נגד העיתון Rolling Stone והכתב טום קרטיס. התביעה יושבה מחוץ לכותלי בית המשפט.

החלטתה של מועצת המומחים יישבה את הסוגיה הזו עבור רבים מן העוקבים אחר הפרשה, והיא הניחה גם את דעתי. אך במהלך קריאת ״הנהר״, נזכרתי בוועדת המומחים שכונסה לפני כעשר שנים בבריטניה, ויצאה בהכרזה שבשר הבקר שמקורו בפרות הבריטיות הוא בטוח למאכל, למרות שמאות אלפי פרות החלו מתות ממחלת מוח חדשה לחלוטין שעוררה פחד רב, ״מחלת הפרה המשוגעת"(BSE; וראו: "חידת הפריונים״, גליליאו 15). 47 בריטים מתו מסוג חדש של מחלת קרויצפלד־יעקב (מחלת פריונים, כמוה כמחלת"הפרה המשוגעת״), שיש חשש כי מקורה אכילת בשרן של פרות שלקו ב-BSE. מספר שנים לפני שוועדת ה-BSE קיבלה את החלטתה, ועדה צרפתית החליטה לעכב הליכים חדשים של טיפול בחום של מוצרי דם המיועדים ללוקים בשתת־דם (המופיליה), וכן לעכב הכנסתן של בדיקות חדישות של דם המיועד לעירויים. מאות חולי המופיליה נדבקו ב-HIV, הדבקה שניתן היה למונעה בקלות יחסית. אכן, גם ועדות מומחים טועות לעתים, ויש שמתוך כוונה למנוע בלבול וחרדה בציבור, הן למעשה חושפות אותו לסכנות בריאותיות משמעותיות.

המודרניזציה והתפשטות האיידס
חוקרים רבים מאמינים בקיומו של הסבר משביע רצון לגבי מקורות האיידס. הופר מכנה הסבר זה"ההעברה הטבעית". על פי תיאוריה זו, איידס היא למעשה מחלה ישנה, ונגיף ה-HIV היה מאז ומעולם נפוץ למדי בקרב קהילות קטנות שהתגוררו בג׳ונגל, אשר צדו וניזונו מקופים. ציידים היו עלולים להידבק בגרסה הקופית של נגיף ה-HIV בזמן שניסו להשתלט על הקופים, או לאחר מכן כאשר שחטו וחתכו אותם, אם ידיהם נפצעו ודמם של הקופים או השימפנזים ניגר אל תוך הפצעים הללו. אולם, מאחר שמדובר בשבטים מבודדים בכפריהם, לא הועברו הנגיפים הלאה. התמורות הקיצוניות שחלו בחברה האפריקאית בשנות החמישים שינו את התמונה מן הקצה אל הקצה. לאחר מלחמת העולם השניה, האזורים המרוחקים ביותר של היבשת הגדולה התקרבו זה לזה באמצעות כבישים ראשיים, הגירתם של מחפשי עבודה ממקום למקום, ותנועתם של פליטים. יתכן מאד שדרכי המלך שנסללו עבור אנשים שימשו גם את הנגיפים.

מלחמות השחרור האפריקאיות, צמיחת הערים האפריקאיות, דרכים חדשות ונתיבי משאיות והרחבת תעשיית המכרות האפריקאית, כל אלה חברו יחדיו להוציא את הגברים מן הסביבה הכפרית. נשים, ילדים וזקנים נותרו מאחור בכפרים, בעוד הגברים תרו אחר תעסוקה, לעתים במרחק של מאות קילומטרים, ותופעת הזנות שגשגה. כעת נפתחו בפני נגיף ה-HIV הזדמנויות רבות לצאת מן הג׳ונגל, וכל אחת מן הקהיליות האורבניות, תחנות המשאיות והמחנות הצבאיים היוו קרקע פורייה להתפשטות ה-HIV. רוב הנדבקים ב-HIV מפתחים את מחלת האיידס רק כעבור חמש עד עשר שנים ממועד ההידבקות. במשך תקופה ארוכה זו הם ממשיכים להעביר את הנגיף בלא יודעין לאנשים נוספים.

משפחה אפריקאית שלמה נגועה באיידס

האמנם ״העברה טבעית״?
תיאוריה זו היא הגיונית, למרות הניחוח הויקטוריאני הנושב ממנה. במאה התשע עשרה נפוצו תיאוריות שניסו לתלות את פגיעותם הרבה של האפריקאים לשחפת, בהשפעה השלילית שיש לחיים האורבניים המודרניים על הנפשות העדינות שהגיעו מן הכפריים השבטיים המסורתיים. מן הסתם יש כאלה המבינים את תיאוריית ההעברה הטבעית כאומרת שהאיידס הוא המחיר שמשלמים האפריקאיים על עצמאות, מלחמה, התפתחות אורבנית, מתירנות מינית והתאכזרות ארוכת שנים לשימפנזים ולקופים אחרים.

הופר גם הוא אינו מקבל את תיאוריית ההעברה הטבעית, אך מסיבות אחרות, והסבריו דורשים התייחסות רצינית. מצאתי עניין רב באותם חלקים בספרו של הופר שבהם הוא בוחן את תיאוריית "ההעברה הטבעית", המקובלת על חוגים רחבים מאז שנות השמונים, ודוחה אותה. ראשית, טוען הופר, תיאוריית ההעברה הטבעית אינה מסבירה באמת מדוע האיידס הופיע בשעה שהופיע. אפריקאים נוהגים לקטול ולאכול קופים מזה 50,000 שנה לפחות, ובכל התקופה הזו רופאים אפריקאיים או קולוניאליים, אפילו אלה שפעלו במרכזי בריאות כפריים, מעולם לא נתקלו במחלה הדומה לאיידס. יתר על כן, אין בסיס להנחה שאפריקה הקולוניאלית או הפרקולוניאלית הייתה מורכבת אך ורק מכפרים שקטים ומשפחות יציבות. אין איש החולק על כך שבמאה התשע עשרה הייתה תופעת הזנות קיימת, וכמוה גם סחר רחב הקף בין פנים היבשת לאזורי החופים. כמו כן, מאז המאה השש־עשרה, אפריקאים רבים היו מעורבים במלחמות, אם נגד הפולשים האירופאיים ואם בינם לבין עצמם.

סחר העבדים, אשר שלח זרועות ארוכות עמוק לפנים היבשת, התקיים באפריקה הרבה לפני ההשתלטות הקולוניאלית, והקפו גדל לאחר בוא הפורטוגזים לאפריקה במאה החמש עשרה. על פי הערכות שונות, בין השנים 1700 ו־1850 כעשרים ואחד מיליון אפריקאים נשבו לעבדות, ולפחות תשעה מיליון מהם הועברו לחופים ונשלחו לרחבי העולם. במהלך שתי מלחמות העולם גויסו גברים אפריקאים כחיילים ונלחמו בצפון אפריקה ובמזרח התיכון. הגירה זו הביאה להתפשטות הנגיף 1-HTLV, נגיף הדומה ל-HIV שככל הנראה מקורו גם כן בשימפנזים, וכן להתפשטות מלריה וקדחת צהובה. אם כך, מדוע לא HIV?

הופר מטיל ספק בתיאוריית ההעברה הטבעית משום שהוא מאמין שהיה צורך ביותר מפציעה של צייד על מנת להתחיל את מגפת האיידס. בקרב קהיליות של שבטי הפיגמים שעדיין מתגוררים ביערות וצדים שימפנזים הנושאים נגיפים הדומים ל-HIV-l, ישנם מעט מאד נשאים של 1-H1V. ציידי הפיגמי משתמשים בכלים גסים לקטילת צידם, ותיאוריית ההעברה הטבעית מנבאת, לפיכך, שדווקא הפיגמים יהיו נגועים ב-HIV. אולם, מתברר כי הפיגמים היחידים שזוהו כנשאים של H1V עד כה הם כאלה שהיו בקשר עם ערים גדולות יותר, וככל הנראה שם נדבקו בנגיף. לעומת זאת, בני פיגמי רבים נושאים את הנגיף 1-HTLV, שמועבר דרך הדם ומקורו בשימפנזים. אם הפיגמים נדבקים ב־1-HTLV מן השימפנזים, מדוע הם אינם נדבקים ב-HIV?

סיבה אפשרית אחת היא שגרסאות הנגיף HIV המצויות בשימפנזים ובקופים אחרים אינן מזיקות לבני אדם, ואולי אף אינן מועברות מאדם לאדם. בשנת 1990 נדבק עובד מעבדה בנגיף ממקור קופי, הקשור לנגיף אשר ממנו ככל הנראה התפתח נגיף 2-H1V במערב אפריקה. הוא עבד עם דם של קוף מקאק אשר הודבק בנגיף דמוי HIV שמקורו במנגבי אפור. לא ברור איך בדיוק נדבק העובד בנגיף, אך ידוע שהוא סבל מפריחה בידיו וכפפות הגומי הכאיבו לו ולכן הסיר אותן. כיום, יותר מעשר שנים לאחר שנדבק, עובד המעבדה עדיין בריא לחלוטין. בדומה, מספר אפריקאים נדבקו בנגיף מן המנגבי האפור שככל הנראה מהווה את המקור של 2-H1V; וגם במקרים אלה נראה כי המחלה אינה מתפתחת. אנשים אלה אינם חולים, ונראה כי הם לא העבירו את הנגיפים בהם נדבקו הלאה, לאנשים אחרים. תופעות אלו חורגות לחלוטין מן הניסיון המוכר של הידבקות ב-HIV, אשר לעולם אינה נעלמת, ועד כמה שידוע כיום, מסתיימת תמיד במוות.

סביר להניח שאכן קרה משהו במרכז אפריקה לפני שנות הששים, ואולי במקביל גם במערב אפריקה. משהו שגרם למספר זעום של נגיפים ממקור קופי, אשר לפני כן לא הזיקו לבני אדם, להפוך לקטלניים. איכשהו, לנגיפים אלה יכולת ״להתגנב״ לנוזל הזרע ולהפרשות אחרות, לעבור מאדם לאדם, ואיכשהו הם גם התחילו להתרבות בקצב רצחני בדם האנושי.

מה בדיוק קרה הוא עדיין בגדר תעלומה, ואפילו התיאוריה של הופר, המצביעה על חיסון הפוליו, אינה מספקת הסבר מלא. ראשית, אין כל הוכחה, או אפילו סיבה טובה להאמין, שאכן נעשה שימוש בכליות של שימפנזים לייצור החיסון שהופץ באפריקה. היחידה המעידה שהיא זוכרת שכליות של שימפנזים נשלחו למעבדתו של קופראוסקי היא אשתו של אחד הטכנאים, ואפילו היא מודה כי אינה זוכרת בבירור את התקופה בה מדובר. היא אמנם אומרת להופר שכליות שימפנזים נשלחו למעבדה של קופראוסקי, אך מאחר שאין אף אחד מלבדה שזוכר זאת, ומאחר שאין רישום כלשהו לגבי השימוש שעשה קופראוסקי בכליות, אין זו עדות מכריעה. יתרה מכך, ייתכן שמאז שהסתיימו המחקרים על חיסון הפוליו התפרץ נגיף HIV קטלני נוסף. יש סיכוי שהנגיף הידוע בכינוי H1V-1N, שהוא נדיר ביותר וזוהה עד כה רק במקרים ספורים בסביבות קמרון, עבר משימפנזים לאנשים רק לאחרונה.

בנוסף לכך, התיאוריה של הופר חסרה את השלב המכריע, דהיינו, המוטציה שהפכה את הנגיף הקופי לנגיף האנושי האלים והקטלני, HIV. אם פיגמים הצדים שימפנזים ועובדי מעבדה השופכים על ידיהם דם קופים אינם מפתחים איידס, מדוע שאנשים יחלו באיידס לאחר חשיפה לנגיף בתוך חיסון נגד פוליו?

אז מה קרה באמת?
ומה באמת קרה? כיצד הפך נגיף קופים תמים־לכאורה לרוצח קטלני? במהלך כתיבת המאמר הזה, שאלתי מספר חוקרי איידס מה לדעתם מקורו של HIV. רובם אמרו כי לדעתם מדובר במחלה אפריקאית ותיקה אשר הגיחה מן הג׳ונגל בעקבות השינויים שהתחוללו ביבשת שגורמים שונים כגון עיור (אורבניזציה), מלחמה, תחבורה, מכרות וזנות תרמו כולם להתפשטות ה-HIV. הסכמתי עימם שככל הנראה הגורמים הללו מסייעים לנגיף להגיע לתפוצה רחבה מאד, אך ציינתי שגם טענותיו של הופר, כי מחלת האיידס אינה נראית כמו מחלה אפריקאית ישנה, מקובלות עלי. לי נראה שהמעבר של HIV מפרימטים לבני אדם התרחש לאחרונה.

הופר מציג בספרו השערה אחת אשר עוררה בי עניין מיוחד. מזה מספר שנים, קבוצה קטנה של מדענים מצביעה בצנעה על האפשרות שנגיף HIV החל להתפשט באוכלוסיית האדם (ואולי אף ממשיך לעשות כן) דרך מחטים לא סטריליות המשמשות במרפאות או במבצעי חיסון, או אפילו דרך עירויי דם. במהלך שיחתי עם פטרישיה פולץ (Fultz), החוקרת נגיפי HIV בקופים באוניברסיטת אלבמה, היא הפנתה אותי לעבודתו של אופנדרה נאראיאן (Narayan) באוניברסיטת קנזס. וכך נודע לי כי נאראיאן הצליח להפוך, במעבדת המחקר שלו, נגיף קופי תמים לנגיף המחולל איידס.

נאראיאן עובד עם נגיף מהונדס גנטית הנקרא SHIV, כעין גרסה של HIV בה מדביקים קופים המשמשים למחקר. ה-SHIV מתרבה בקופים, אך אינו גורם להם למחלה ואינו מועבר לקופים אחרים באמצעות יחסי מין, נשיכה או אמצעים טבעיים אחרים. אולם, ניתן להעביר את הנגיף הזה בין קופים באופן מלאכותי, למשל על ידי עירויי דם או השתלות של מח עצם. אם מעבירים את ה-SHIV מקוף לקוף באופן מלאכותי מספר רב של פעמים, בתוך פרק זמן קצר, בתהליך הנקרא דילוג, הוא עלול להפוך לנגיף המתפשט בקלות וגורם לאיידס בקופים!

"עובדה זו ידועה מאז ימי לואי פסטר״ אמר לי נאראיאן. ״כל נגיף שתקחי ותעבירי במהירות דרך מספר פרטים של מין חדש, בתהליך הדילוג, יהפוך בסופו של דבר לנגיף פתוגני יותר״. על מנת להוכיח זאת עבור SHIV, הזריקו נאראיאן ועמיתיו את הנגיף לקוף, וחיכו שהוא יתרבה. לרוב, מערכת החיסון של הקוף מצליחה להשתלט על הנגיף ולחסל אותו, אך תהליך זה אורך כחודש. לאחר מספר שבועות, הוציא נאראיאן את הנגיף שהזריק לקוף ממח העצם שלו, שם המשיך הנגיף להתרבות, והזריק אותו לקוף שני. לאחר מספר שבועות חזרו על התהליך. לשני הקופים הראשונים לא גרם הנגיף מחלה כלשהי, אך הקוף השלישי היה חולה קלות לאחר שהוזרק לו הנגיף. כאשר הוצא נגיף מן הקוף השלישי והוחדר לקוף רביעי, קוף זה כבר פיתח את כל הסממנים של איידס. יתר על כן, הנגיף הזה חולל את המחלה בכל קוף נוסף שאליו הועבר.

בהחלט ייתכן שתהליך דומה עבר על HIV. אם צייד קופים נדבק בנגיף הקופי, וזמן קצר לאחר מכן העביר אותו לאדם נוסף, אשר גם הוא העביר אותו למישהו אחר תוך מספר שבועות, יכול להיות שהנגיף הקופי המקורי הפך בתהליך זה ל-HIV הפתוגני המוכר לנו כיום. בדומה ל-SHIV של נאראיאן, יכול להיות שהנגיף המקורי לא היה יכול לעבור מן הצייד הראשון לאנשים נוספים דרך יחסי מין, אבל אולי המעבר כן היה אפשרי דרך העברת דם. ייתכן שהמעבר התרחש במרפאות ובבתי החולים של אפריקה המודרנית.

אולי צייד הנושא בדמו נגיף קופי תמים תרם דם לבנק דם, או קיבל זריקה. אולי אדם אחר קיבל עירוי מן הדם שלו, או אולי המחט שימשה אדם נוסף, מבלי שעברה חיטוי. אולי כמה שבועות לאחר מכן, הנגיף הועבר לאדם שלישי, שוב באמצעות עירוי דם או זריקה נוספת. יכול להיות שדי בכך ל״הזניק״ את הנגיף במסלולו הקטלני. תהליך דילוג כזה יכול לאפשר לנגיף להתרבות במהירות בתאי אדם, וכן לאפשר לו לעבור לאנשים אחרים באמצעים ״טבעיים״ יותר, ולא רק דרך עירויי דם ומחטים מזוהמות. אולי כך הפך הנגיף לנגיף קטלני העובר ביחסי מין. השימוש במחטי מזרק החל באפריקה בתחילת המאה העשרים, ובנקי הדם הראשונים הוקמו ביבשת לאחר מלחמת העולם השניה. שאלתי את ד״ר נאראיאן האם לדעתו ייתכן ש-HIV הקופי התאים את עצמו לסביבה האנושית לאחר תהליך דילוג. ״כן״ הייתה תשובתו ״יכול להיות שזה מה שקרה״. אך יש לציין, מכל מקום, כי אירועי דילוג כאלה הם נדירים ביותר.

קידמה כמקור לאסונות
כך קורה, שלעתים מאמצי האדם להיטיב עם עצמו מביאים יותר נזק מתועלת. אם אכן H1V חדר למין האנושי דרך טכנולוגיות רפואיות חדישות כגון מחטים, עירויי דם, או אפילו חיסון נגד פוליו, לא תהיה זו הפעם הראשונה בה חיידק או נגיף משגשגים כתוצאה מהתפתחויות מדעיות. אבעבועות שחורות, ברוצלוזיס, גחלת ושחפת הן כולן מחלות בקר; השפעת מקורה בחזירים, הצרעת הגיעה מתאו המים, הצינון מן הסוסים, החצבת והכלבת הגיעו אלינו מחברינו הכלבים. סביר כי בני אדם החלו להיפגע מן המחלות הללו רק לאחר ביות בעלי החיים הנושאים אותן, וכאשר צפיפות האוכלוסייה האנושית הגיעה לממדים שאפשרו למחלות להתפשט. מגפות הפוליו הראשונות פרצו בתחילת המאה התשע עשרה, עם השיפורים במערכת הסניטציה. ביות בעלי החיים והסניטציה מהוות ללא ספק התקדמות עבור המין האנושי, והצילו דורות רבים מפגעי הדיזינטריה, הכולרה, תת־התזונה ושאר מרעין בישין, אך כל זאת רק על מנת שמגפות חדשות יתפרצו ויתפסו את מקומן.

עוני ואיידס
כיום, כשכבר ברור כי לא ניתן לעצור את מגפת האיידס, עדיין נותרת בעינה השאלה מדוע המחלה פוגעת בצורה הקשה ביותר במדינות מתפתחות, ומהווה בעיה רצינית בארצות הברית, בעיקר בקרב אוכלוסיות מצוקה. בשנת 1998 נדבקו 5.8 מיליון בני אדם ב-HIV, מתוכם יותר משני שליש בתחומי אפריקה שמדרום למדבר הסהרה. אסיה ממהרת בעקבות אפריקה: כיום 7 מיליון הודים הם נשאי HIV, וכן כמיליון סינים. בארצות הברית יש אמנם ירידה בשיעורי המוות מאיידס, בעיקר בשל ההצלחות שרושמות תרופות חדשות, אך מספר הנדבקים החדשים הוא יציב ואולי אף נמצא במגמת עליה מתונה, בעיקר בקרב נשים ומיעוטים.

ממשלות רבות מתקשות להתמודד עם מגפת האיידס. אמנם מדינות כמו אוגנדה או תאילנד, אשר השקיעו משאבים רבים בהעלאת המודעות הציבוריות לסכנות האיידס והפצת מידע על מניעתה, הצילו ללא ספק את חייהם של אלפי בני אדם; ועדיין, הנגיף מגלה עמידות מפתיעה גם בקרב קהילות מודעות. סקר שנערך באוגנדה בשנת 1995 מגלה כי יותר משני שליש מן הנשאלים ידעו כיצד ניתן למנוע הידבקות ב-HIV, למשל על ידי שימוש בקונדום. אך סקר שני, שנערך במקביל, מעלה כי פחות מ־5% מן הנשים השתמשו אי פעם בקונדום. הקונדומים הם יקרים עבור אנשים רבים במדינות מתפתחות, ולעתים קרובות איכותם ירודה ואף קשה להשיגם. הגברים אינם רואים אותם בעין יפה, ונשים רבות אינן מצליחות לכפות את השימוש בהם.

מנואל קרבלו (Carbaiio), אחד מיוזמי תוכנית האיידס של ארגון הבריאות העולמי בשנות השמונים, שיתף אותי באמונתו כי "האיידס כפוף למתאר האי־שוויון בחברה". בימיה הראשונים של המגפה, אחוזים גבוהים מנפגעי האיידס באו מאוכלוסיות חזקות יחסית, כולל בעלי מקצוע באפריקה וגברים הומוסקסואליים בארצות הברית. אך בהדרגה הופכת האיידס יותר ויותר למחלה של העניים, הן במדינות המתפתחות והן במערב. עוני, חוסר אונים והרחקה ממעגלים חברתיים רבים מהווים כיום את גורמי הסיכון המשמעותיים ביותר להידבקות ב-HIV.

תרגום: ענת פריאור

הלן אפשטיין (Helen Epstein), לימדה ביולוגיה מולקולרית בבית הספד לרפואה באוניברסיטת מאקרר באוגנדה, כותבת על רפואה ציבורית בכתב־העת ניו־סיינטיסט ועוד.

פורסם ב"גליליאו"  39, מרץ-אפריל 2000

יום חמישי, 16 במרץ 2000

החלבון, היציבות והאבולוציה - מאיה שולדינר


לכל חלבון מבנה תלת-ממדי שעלול להינזק בטמפרטורות גבוהות. מתברר כי בתאים קיימים חלבונים מיוחדים, שפרונים, המגינים מפני הסכנה. פגיעה בתפקוד חלבונים מייצבים אלה עלולה לפגוע בתפקוד התאים ובהתפתחות העוברית, אך ייתכן שהיא יכולה ליישב את בעיית הקפיצות באבולוציה, ואולי גם קושיות בתחום הגנטיקה הרפואית של האדם.

ביצה משנה את מרקמה בחום - רואים זאת בכל פעם שמכינים ביצה קשה או חביתה. אבל מה בעצם מתרחש בתהליך הבישול או הטיגון? הביצה מורכבת ברובה מחלבונים. לכל חלבון מבנה תלת-ממדי המיוחד לו והמאפשר את פעילותו התקינה. בעת חימום, החלבונים עוברים שינוי מבנה הגורם לאיבוד יכולת הפעילות שלהם. שינוי המבנה גורם גם לכך שהחלבונים ייצמדו האחד לשני וייצרו צברים גדולים. הצבר הענק של כל חלבוני הביצה הוא החביתה המטוגנת. ברגע שנוצר צבר החלבונים קשה לפרקו, ולכן לאחר שבישלנו ביצה לא ניתן להחזיר את המצב לקדמותו ולקבל שוב ביצה רכה!

כל התאים החיים, כולל תאי גופנו אנו, מכילים כמות גדולה של חלבונים. חלבוני התא מבצעים חלק ניכר מפעילויות התא - מהפקת אנרגיה ועד תנועה והפרשת חומרי פסולת. כדי שהחלבון ימלא את תפקידו בתא, הוא חייב להימצא במבנה התלת-ממדי המיוחד לו. אם בגופנו חלבונים רבים כל כך, מדוע אנחנו לא נהפכים ל"ביצה קשה" בכל כניסה לסאונה? מתברר כי באופן עקרוני הסכנה אכן אורבת, אך הגוף מתגונן בפניה בעזרת חלבונים מיוחדים הנקראים שפרונים (chaperones, מלשון: מלווים-שומרים). חלבונים אלה נמצאים בכל תא, והודות להם נמנעת ה"קטסטרופה". השפרונים הם חלבונים יציבים מאוד, שתפקידם להיצמד לחלבונים השרויים בסכנה של איבוד המבנה התקין שלהם ולהחזירם למצבם המתפקד. רוב השפרונים מנצלים אנרגיה של התא על מנת לבצע את פעילותם. בעשור האחרון חלה מהפכה בהבנת עולם השפרונים, וכיום ברור שבכל תא קיימים סוגי שפרונים רבים, הפועלים בצורות שונות ומגינים על התא הן במצבי עקה (לדוגמה, מכת חום או קור) והן בחיי היומיום.

חלבונים מלווים, מגינים, מעבירים ו"מיילדים"

לא רק בטמפרטורה גבוהה או בקור קיצוני שרויים החלבונים בסכנה של איבוד המבנה. כשחלבון נוצר בתא, הוא נוצר כשרשרת של חומצות אמינו (אבני הבניין של חלבונים) שאין לה המבנה התלת-ממדי המיוחד, ובזמן זה נמצא החלבון "הנולד" במצב רגיש מאוד ועלול להתקפל בצורה לא נכונה. הימצאות השפרונים ליד החלבונים ב"רגעי לידה" אלה מייצבת את החלבון במבנה הרצוי ומבטיחה שמרבית חלבוני התא יהיו מוכנים לפעולה. השפרונים גם עוזרים לשנע חלבונים ממקום למקום בתוך התא, ובעיקר - להעבירם לאברונים תוך-תאיים כגון המיטוכונדריונים (אברוני ייצור האנרגיה בתא) או הכלורופלסטים (אברוני הפוטוסינטזה בצמחים).

תאים חיים משקיעים אנרגיה רבה בהגנת המבנה התקין של החלבונים שלהם. כאשר מערכות ההגנה נפגעות, חלבונים מתחילים לעבור שינוי צורה ויוצרים צברים. מצב כזה עלול להיות מסוכן מאוד לתא ואף לגרום למחלות קשות. כיום מקובל לחשוב שמחלות מוח ניווניות רבות, וביניהן אלצהיימר, נובעות מהופעת צברי חלבונים (אמילואידים) במוח, צברים הפוגעים בפעילות התקינה. גם מחלות הפריונים כגון מחלת "הפרה המשוגעת", נובעות מיצירת צברים של חלבוני הפריונים, כשהם מאורגנים במבנה תלת-ממדי שונה מהתקין (ראו: "חידת הפריונים", גליליאו 15, עמ' 17; "הפריונים המתעתעים", גליליאו 26 עמ' 65).

תמונה 1: למעלה: תהליכים תאיים הנעזרים בשפרונים. ניתן לראות כי שפרונים מגינים על החלבונים הנוצרים בריבוסומים (אתרי הייצור של החלבונים). שפרונים גם עוזרים בהעברת החלבונים לאברונים שונים המצויים בתא. כמו כן הם עוזרים לחלבונים פגומים להתקפל מחדש או לעבור פירוק. למטה: מבנה שפרונים שונים ואופן קשירתם לחלבון.



לשמור על האותות - ועל העובר

אחד השפרונים החשובים בתאים של בעלי חיים הוא החלבון HSP90 (ראשי תיבות של: Heat Shock Protein 90Kd). חלבון זה מהווה אחוז אחד מכלל החלבונים בתא; מאחר שבכל תא יש בסך-הכל אלפי חלבונים שונים, אחוז אחד פירושו אחוז ניכר ביותר! כמו לשפרונים רבים נוספים, גם לחלבון זה פעילויות הן בזמן "שלום" והן בעתות "חירום". כאשר התא נמצא במצב עקה חלבון זה חשוב בהגנה על כלל החלבונים התאיים מפני שינוי במבנה התלת-ממדי, שעלול אף לגרום ליצירת צברי חלבונים. במצבים אלה פועל HSP90 באופן לא סלקטיבי, על כל חלבון השרוי בצרה - הוא מזהה את החלבונים שאיבדו את המבנה התקין שלהם ובעזרת חלבונים נוספים עוזר להם לחזור לתפקד באורח תקין. בנוסף לפעילות זו יש לחלבון HSP90 תפקיד גם במהלך חיי התא התקינים. במצב רגיל, מזהה השפרון מספר מצומצם של חלבונים אליהם הוא נקשר באופן סלקטיבי. כיום ידועים יותר מ-20 חלבונים כאלה, אשר זקוקים לשפרון על מנת להגיע לקיפול נכון ולפעילות מלאה בתא. באופן מפתיע התברר שמרבית החלבונים הללו הם חלבונים הקשורים בתהליכי העברת אותות בתא, והם חשובים ביותר להתפתחות תקינה של העובר.

בתהליך ההתפתחות העוברית נוצר יצור שלם המורכב מסוגי תאים רבים המסודרים באורח מופתי, וכל זאת מתא בודד, הביצית המופרית. התפתחות תקינה של עובר תלויה בכך שכל תא ותא "ידע" לבצע את הדבר הנכון בזמן הנכון. בכל שלב בהתפתחות יכול תא לבצע פעילויות שונות כגון: להתחלק, לנדוד,למות מוות תאי מתוכנן (אפופטוזיס; ראו: כרוניקה של מוות מתוכנן מראש", גליליאו 28) או להתמיין לתאים מסוגים שונים כגון: תא שריר או תא כבד. אם כל התאים פועלים כראוי אזי ההתפתחות העוברית היא תקינה. פעילות התא בכל רגע נתון נקבעת על ידי מגוון אותות, חיצוניים לתא ופנימיים בו. האותות מזוהים על ידי מגוון רחב של חלבונים (דוגמת קולטנים) המשנים את פעילותם בתלות במסר המתקבל. יש מקרים חריגים בהם תא אינו פועל לפי הוראות סביבתו, וכמעט תמיד הם מסוכנים. דוגמה לכך הם תאים סרטניים, שממשיכים להתחלק ללא קשר לאותות המורים להם להפסיק בכך. ברור, אם כן, מדוע חיוני שהמולקולות האחראיות על זיהוי האותות ועיבודם יהיו במצב הכן. וזה בדיוק תפקידו של HSP90 - הוא נקשר לחלבונים מזהי-אותות ושומר על המבנה התקין שלהם, מבנה המאפשר להם קישור למולקולות מאותתות.

למרות שהשפרון HSP90 כה נפוץ וכנראה כה חיוני לתא, לא הרבה ידוע על דרך פעילותו. החוקרות סוזן רתרפורד וסוזן לינדקוויסט (Rutherford, Lindquist) מאוניברסיטת קליפורניה ביקשו לפענח את תפקודו של HSP90 בדרך של ביטול פעילותו בתאים. הרעיון הוא שפגמים המופיעים בעקבות איבוד פעילותו של חלבון מסוים יכולים ללמד אותנו על פעילותו התקינה של החלבון. מכיוון שכל החלבונים מיוצרים על סמך המידע הנמצא בגנים, ומכיוון שבכל תא קיימים כרגיל שני עותקים של כל גן (אחד אבהי ואחד אמהי) יש צורך לבטל את שניהם כדי למנוע כליל את יצירת החלבון. ביטול ביטויו של חלבון על ידי מחיקת הגנים שמקודדים אותו נקרא "נוק-אאוט". החוקרות החליטו לבצע נוק-אאוט בזבובון התסיסה דרוזופילה. במאמר שפרסמו (נייצ'ר, 26 בנובמבר 1998), דיווחו כי כאשר ביטלו כליל את ביטויו של HSP90, הזבוב כלל אינו מתפתח. מת בשלב העוברי. פירוש הדבר הוא שמדובר בחלבון חיוני להתפתחות תקינה של הזבוב. ואולם בשיטה זו לא מתאפשרת בחינה מדוקדקת יותר של השפעת החלבון. לפיכך בדקו זבובים שבהם נשמר עותק אחד של הגן (זבובים הטרוזיגוטים). בתחילה נראה היה שאין שום השפעה להפחתת כמות HSP90 - מכיוון שהזבובים בקעו והתפתחו באופן תקין. ואולם כאשר בחנו מספר רב מאוד של זבובים התברר שאחוז לא מבוטל מן הזבובים לוקים בפגמים. עובדה מפתיעה במיוחד שנתבררה היא שהזבובים הפגומים (מוטנטים) נבדלים זה מזה באופי הפגיעה: לחלק יש כנף קטנה מהרגיל, לחלק מחושים מנוונים, לחלק מהם עיניים מעוותות. מדוע זה מפתיע? מפני שכרגיל פגיעה בפעילותו של חלבון מסוים גורמת להיווצרות אותם פגמים בכל הפרטים בעלי החלבון הפגום. לדוגמה: פגיעה בגן האחראי על התפתחות העין תגרום תמיד לפגם בעיניים. נדיר לראות מצב שבו אותה פגיעה עצמה בפרטים שונים גורמת לפגמים מסוגים לגמרי שונים.

תמונה 2: מראה של זבובים הפגועים בשפרון HSP90.

א. מוטציה בהתפתחות העין








ב. מוטציה בהתפתחות הכנפיים







ג. מוטציה בהתפתחות הגפיים



לסתור פגמים נסתרים

החוקרות העלו השערה לפיה ההופעה השונה מפרט פגוע אחד למשנהו נובעת מכך שהפגיעה בחלבון גורמת באופן כלשהו לעליה בתדירות הופעת המוטציות עליה בתדירות המוטציות גורמת לפגמים אקראיים בגנים שונים, וכתוצאה מכך להופעת שינויים מגוונים במראה בעלי-החיים ובתפקודם. מצבים כאלה מוכרים גם באדם: יש מחלות הנגרמות כתוצאה מפגיעה בחלבונים המתקנים פגמים בדנ"א. ללא חלבוני תיקון אלה מצטברות מוטציות; הדבר מתבטא בבעיות רפואיות רבות, וביניהן תדירות גבוהה של גידולים סרטניים. כדי לבדוק את ההשערה הכליאו החוקרות את הזבובים נושאי המוטציה עם זני זבובים שאינם נושאים את המוטציה ושמקורם במקומות שונים בעולם. בהכלאה כזו מחצית הצאצאים מקבלים גן אחד פגום, וצאצאים אלה ניתן לבדוק. למרבה ההפתעה התברר שבצאצאי ההכלאות עם הזנים השונים התגלו מוטציות שונות; בכל זן נתגלו מוטציות אופייניות לו. נראה, אם כן, שלא מדובר בקצב מוגבר של יצירת מוטציות חדשות - שהרי אז היו הפגמים מפוזרים אקראית - אלא שהפגיעה בחלבון HSP90 רק חושפת "אל פני השטח" (כלומר - מעוררת התבטאות) מוטציות שהיו כבר קיימות מראש.

ידועות כיום דרכים נוספות שבעזרתן ניתן להוריד את יעילות הביטוי של HSP90 בתאים. אחת הדרכים היא שימוש במעכב ספציפי (גלדנומיצין) שפוגע ביכולת החלבון לנצל אנרגיה תאית לצורך פעילותו. דרך נוספת היא ניצול תפקידו של החלבון עצמו בזמן עקת חום. כזכור, במצב כזה מטפל השפרון בכל החלבונים הפגומים בתא, ואז הוא פחות פנוי, כמובן, וזה מדמה מצב שבו יש פחות שפרון בתא. ואכן, הן כאשר האכילו רימות זבובים בגלדנומיצין והן כאשר חשפו אותן לטמפרטורות גבוהות, נתגלו בהן פגמים דומים לאלה שבניסוי המקורי. נראה, אם כן, כי הפגיעה בחלבון HSP90 היא אכן האחראית על מצב הזבובים. ועדיין נותרה פתוחה השאלה: איך ייתכן שחלבון אחד גורם לתופעה שונה בכל זבוב?

החוקרות הסיקו כי באוכלוסיות שונות של זבובוני תסיסה קיימים פגמים (מוטציות) במספר גנים שהחלבונים שהם מקודדים זקוקים ל- HSP90 לצורך קיפולם התקין. המוטציות גורמות לכך שהחלבונים נעשים פגיעים יותר ונוטים לאבד בקלות את המבנה התלת-ממדי שלהם. במצב הרגיל השפרון מייצב חלבונים פגומים אלה במצבם התקין. כך שבאוכלוסיית זבובוני תסיסה רגילה אין צאצאים פגומים רבים; מדובר, אם כן, בכעין מוטציות נסתרות. לעומת זאת, כאשר קיים מחסור בשפרון, המוטציות הנסתרות הללו באות לידי ביטוי בחלבונים ומכאן - בפגמים בהתפתחות. פגיעה בפעילות של חלבון האחראי על זיהוי אות הגדילה של הכנף, למשל, תגרום להיווצרות כנף קטנה מדי או מעוותת. כלומר, החלבון HSP90 מסייע ב"מיסוך" של מוטציות הנמצאות בזבובים באופן טבעי, ומאפשר לחלבונים מוטנטים לתפקד באופן תקין.


קפיצת מדרגה בתיאוריית הקפיצות?

ההסבר המקובל כיום להיווצרות שפע המינים-הביולוגיים הוא זה של תיאוריית האבולוציה כפי שנהגתה על ידי דרווין והחוקרים ממשיכי דרכו. על פי תיאוריית האבולוציה המקורית, מהלך היווצרות המינים-הביולוגיים מבוסס על שינויים הדרגתיים שמקורם מוטציות. מוטציות אלו יכולות לפגוע בתפקוד הפרט הנושא אותן, אך גם להקנות לו יתרון הישרדותי כלשהו. מוטציה שמקנה לפרט יתרון רבייתי הופכת נפוצה באוכלוסייה, עד שבשלב כלשהו ייתכן שכל הפרטים באוכלוסייה ישאו מוטציה זו. גישה זו מסוגלת להסביר תופעות רבות בהשתנות של מינים-ביולוגיים, אך יש גם שאלות שעליהן קשה לענות בעזרתה. אחת הבעיות הקשות היא היווצרות של קבוצות גדולות חדשות (משפחות, מחלקות, ממלכות), מכיוון שבמהלך היווצרותן מתרחשים לעתים שינויים עמוקים רבים בה-בעת, ולא בצורה הדרגתית והמשכית. מקרה נוסף שבו נדרשים שינויים רבים המתרחשים בה-בעת הוא שינוי של מערכות מורכבות ביצורים חיים, כמו מערכות של העברת אותות תאיים. במערכת כזאת, בדרך כלל שינוי של רכיב יחיד במערכת יגרום לקריסתה, אך שינוי מקביל בכל רכיביה של מערכת יכול להפוך אותה ליעילה יותר או להקנות לה פעילויות נוספות. על כן גם שינויים במערכות של הובלת אותות תאיים קשה להסביר על ידי אבולוציה הדרגתית.

אחת התיאוריות שהוצעו בשנים האחרונות בניסיון להתמודד עם הקשיים הללו היא תיאוריית האבולוציה בקפיצות שנוסחה על ידי חוקר האבולוציה והסופר הידוע סטיבן גולד ועמיתו ניילס אלדרידג' (Gould, Eldredge). בעוד שדרווין טען שמרבית השינויים במהלך האבולוציה התרחשו באופן הדרגתי ומתמשך, טענו גולד ואלדרידג' כבר ב-1972 שמרבית השינויים מתרחשים בקפיצות פתאומיות, שביניהן זמנים ארוכים של יציבות וקביעות, תקופות בהן המערכת נמצאת בשיווי משקל. מחקר המאובנים ניתן ללמוד על תקופות של יציבות עולמית, שהצטיינו ברציפות סוגי המינים המאובנים, ובצידן מעברים פתאומיים מתקופה אחת לאחרת. עד היום כמעט שלא נמצאו דוגמאות לשינויים הדרגתיים במין-ביולוגי מסוים, אלא מקרים של שינויים מבניים גדולים. תומכי האבולוציה ההדרגתית נהגו לטעון שאוסף המאובנים אינו מושלם, ולכן איננו רואים את צורות הביניים. ואולם עם ההרחבה הניכרת באוספי המאובנים במהלך השנים האחרונות מתברר שאכן נדיר למצוא צורות ביניים, וכנראה שהשינויים האבולוציוניים הגדולים אכן מתרחשים בקפיצות. למרות שתיאוריית האבולוציה בקפיצות כבר מקובלת למדי, לא היו מובנים המנגנונים הגנטיים שיכולים להסביר אבולוציה שאיננה הדרגתית.

אחד ההסברים הפשוטים לתופעה הוא שינויים ברמה של כרומוסומים שלמים - תוספת של כרומוסום או מספר כרומוסומים. מאחר שכל כרומוסום נושא אלפי גנים, שינוי כזה הוא פעמים רבות קטלני, אך במקרים נדירים יכול לגרום גם לקפיצה התפתחותית משמעותית. והנה, רתרפורד ולינדקוויסט טוענות שייתכן כי בידיהן הסבר מולקולרי ראשון לאבולוציה בקפיצות - השפרון HSP90. הן מציעות כי הוא ממסך מוטציות המצטברות והולכות באופן סמוי במהלך התקופות היציבות, ואז, במצבי עקה, כאשר רמת תפקודו של השפרון יורדת, מתגלים בבת-אחת שינויים גדולים ונעשות הקפיצות ההתפתחותיות. מצבי העקה בהם מדובר הם, למשל, התחממות גלובלית או תקופות קרח. סביר להניח שמרבית הפרטים באוכלוסייה נפגעים קשות מן השינויים הרבים שמופיעים בהם. אך בתוך אוכלוסיות ענקיות ייתכן שבפרטים בודדים השינוי הגדול יביא לשיפור בהישרדות, כך שתהיה סלקציה לטובתם. לאחר מספר דורות הם יהוו את רוב האוכלוסייה ונהיה עדים ל"קפיצה" בתכונות, ואולי אף להופעת מין-ביולוגי חדש.

תמונה 3: מהלך התפתחות המינים על פי שתי תיאוריות של האבולוציה: התיאוריה ההדרגתית ותיאוריית הקפיצות. מימין: התיאוריה ההדרגתית. שינוי איטי ומתמיד בצורה לאורך הזמן. משמאל: תיאוריית הקפיצות. תקופות ארוכות יחסית ללא שינוי צורה וביניהן קפיצות.

שיפורים לתיאוריית השפרונים

התיאוריה של החוקרות מקליפורניה מתייחסת לחלבון HSP90 אותו חקרו. אמנם, שפרון זה פועל על מספר עשרות חלבונים תאיים, ובכל זאת מדובר באחוז קטן מכלל חלבוני התא. בשל עובדה זאת, פגיעה ב- HSP90יכולה לגרום לשינויים במספר מוגבל של תכונות. כדי לבסס את תהליכי הקפיצות באבולוציה על עיקרון מעין זה, חייבים להיות שפרונים נוספים שישמשו כ"ממסכי מוטציות" או חלבונים אחרים שיפעלו בצורה דומה.

מחקרן של רתרפורד ולינדקוויסט עורר הדים בקרב חוקרי האבולוציה, וודאי יהווה נקודת מוצא לחיפוש אחר גנים נוספים המסוגלים לתפקד בצורה דומה. לא רק חוקרי האבולוציה הושפעו מן התוצאות, אלא גם הגנטיקאים, ובעיקר גנטיקאים של האדם. כיצד משפיע מחקר בהתפתחות של זבוב התסיסה דרוזופילה על חקר הגנטיקה של האדם? המחקר של מחלות גנטיות באדם מתמקד במציאת הגנים הפגועים במחלות שונות, ובאיתור השינויים ברצף הנוקליאוטידים (אבני-הבניין של הדנ"א) בגנים הפגומים. מן המחקר בזבוב התסיסה מתברר שגם מוטציות שנראות לכאורה "לא מזיקות" יכולות, בתנאים מסוימים, להשפיע בצורה קיצונית על תפקוד החלבון. ייתכן שחולה אחד לוקה במחלה באופן קשה יותר מחולה אחר בגלל אותם שינויים שמרניים הקיימים אצלו והמשפיעים רק תחת מצבים מסוימים בתא. ייתכן שיש בכך משום פתח לחשיבה מחודשת בתחום הגנטיקה של האדם.

מאיה שולדינר היא דוקטורנטית במחלקה לגנטיקה באוניברסיטה העברית. תחום התמחותה הוא תהליכי התמיינות והתמרה של תאי גזע עובריים בעכבר ובאדם.

פורסם ב"גליליאו" 39, מרץ-אפריל 2000.