יום שני, 20 במרץ 1995

לראשונה פותח חומר הדברה ביולוגי נגד מחלת הקמחון


הרשות להגנה על איכות הסביבה בארצות הברית אישרה בימים אלה לשימוש את החומר AQ10 , שהוא פטריה המשמשת להדברה ביולוגית של מחלת הקמחון, הנפוצה בגידולים רבים. התכשיר הביולוגי שפותח על ידי צוות חוקרים בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, בשיתוף עם חברת אקוג׳ן ישראל, הוא ראשון מסוגו, ומהווה פריצת דרך בהדברה ביולוגית של הקמחון, שגורם מדי שנה נזק עצום לחקלאות בארץ ובעולם כולו.

לפי ההערכה עשוי היקף השוק של החומר החדש להגיע ל-210 מליון דולר בשנה, בארצות הברית ובאירופה בלבד.


צוות החוקרים, בראשותו של פרופ׳ אברהם שטיינברג, מנהל המחלקה למחלות צמחים ומיקרוביולוגיה בפקולטה לחקלאות, החל את עבודתו בפיתוח השיטה בשנת 1984, בתמיכת קרן א׳׳ד ברגמן לקידום המחקר של האוניברסיטה העברית. בשנת 1986 חתמו פרופ׳ שטיינברג וחברת ״ישום״ של האוניברסיטה העברית על חוזה עם חברת אקוג׳ן, לפיתוח מדעי ראשוני של חומר הדברה ביולוגי של מחלות הקמחון על ידי היפרפרזיט, במטרה ליצור מוצר מסחרי.

ה-AQ10 מתאים להדברת מחלות הקמחון בגפנים, בעגבניות, בתות שדה ובגידולים אחרים. התכשיר הביולוגי מבוסס על הפיטריה Ampelomyces quisqualis, שהיא פטריה היפרפרזיטית, שחיה על פטריות פרזיטיות שגורמות למחלת הקמחון בגידולים השונים. הפיטריה התוקפת מהווה במקרה זה טפיל של טפיל.

חברת אקוג׳ן הצליחה לגדל את הפיטריה בכמויות מסחריות ולקבל מוצר פעיל, בעל חיי מדף ארוכים יחסית. החומר ייוצר במלואו בארץ, על פי הנחיות צוות החוקרים הישראלי ומומחי חברת אקוג'ן. היום נעשים מאמצים לקבל אישור לשיווק חומר ההדברה הביולוגי, באירופה ובמדינות אחרות.

פורסם ב"סינתזיס" 8, מרץ 1995


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה