לאחרונה החלה חברת טבע לייצר ולשווק בארץ משחה לטיפול ב״שושנת יריחו״ (leishmaniasis). המשחה פותחה על ידי פרופ׳ יוסף אל-און מהמחלקה למיקרוביולוגיה ואימונולוגיה, בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון, יחד עם ד״ר ישעיהו יעקבי מבית הספר לרוקחות באוניברסיטה העברית.
המחלה נגרמת על ידי שוטוניות חד-תאיות, המועברות על ידי עקיצת זבובי החול, ומופיעה בצורות קליניות ברחבי העולם. בארץ היא ידועה כ״שושנת יריחו״ ונפוצה באיזור בקעת הירדן, הערבה, שדה בוקר ואיזור קציעות. עד עתה טופלה המחלה על ידי זריקות או כדורים, ובשל השפעות הלוואי הקשות של חלק מהתרופות, חייב הטיפול אישפוז.
הגדלת פצע שושנת יריחו
Mark ong, Wikimedia Commons
לאחר מבחנים בבעלי חיים, נוסתה המשחה בבני אדם, ונמצאה יעילה לטיפול בחולים שנדבקו בארץ בזן הישראלי של המחלה, ובחולים שנדבקו לפני שנים רבות בעירק.
השלב הבא כלל טיפול בזן האמריקאי, המאופיין בנגעים גדולים במיוחד, ואשר במקרים קיצוניים עלול להתפשט לרקמות הריריות באף, בלוע ובאברי המין. בתמיכת ארגון הבריאות העולמי והסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי (AIR-CDR) נערכו ניסויים במדינת בליז שבאמריקה המרכזית. בניסויים נמצא שהטיפול יעיל ביותר גם נגד הזנים האמריקאים של המחלה. המשחה הוכיחה הצלחה בטיפול בזן הסעודי של המחלה, ונגד הטפיל האתיופי הידוע בעמידתו לתרופות.
עם פיתוח הקשרים בין ישראל למדינות ערב, צופה פרופ׳ אל-און התעניינות במשחה, בשל נפיצות גבוהה במיוחד של המחלה באוכלוסיות אלה.
פורסם ב"סינתזיס" 8, מרץ 1995
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה