עכשיו זה סופי. ניתן ליצור עותקים זהים גנטית של בעלי־חיים בוגרים. ראשונה היתה דולי, הכבשה הידועה ביותר בהיסטוריה, שעוררה התעניינות רבה בשל ההשלכות המדעיות והאתיות של נסיונות השכפול (ראו: ״שיבוט: על כבשים ואנשים״, גליליאו 22). עם שוך הסערה הראשונית החלו להישמע גם קולות המבקרים את אמינותו המדעית של הניסוי. היו שסברו כי יוצריה של דולי לא הוכיחו בצורה מוחלטת שאכן מדובר בשיכפול, ושהמקור לשיכפול היה תאבוגר. כמו־כן, תקפותו של ניסוי מרדעי מותנית בכך שניתן לחזור עליו. עד שישובטו יצורים נוספים מתא בוגר, טענו המבקרים, יש להתייחס לדולי כמקרה מעניין ולא כעובדה מדעית מוצקה. בימים אלה, בחלוף כשנה וחצי, מקבלת דולי באופן סופי מקום של כבוד בהיסטוריה של הביולוגיה.
שתי העכברות השחורות בתחתית התמונה נולדו לאם־פונדקאית לבנה (במרכז)
שתי העכברות הן העתק גנטי מדויק של העכברות בראש התמונה.
PROBIO AMERICA INC
בכבשה חולף זמן רב בין החדרת הגרעין לבין תחילת ביטוי גנים מגרעין זה. רוב המומחים בתחום סברו שבזמן זה מתרחש התיכנות מחדש והתא ״שוכח״ א ת מוצאו, וכיון שבעכברים פרק הזמן הזה קצר מאד, רווחה הדיעה שלא ניתן יהיה לשכפל עכברים.
העובדה שהשכפול הצליח דוקא בעכברים מלמדת שאיננו מבינים את תהליך התכנות בצורה מספקת. מעניין לציין שלמרות שהחוקרים ניסו להשתמש בגרעינים שנלקחו מרקמות שונות, הצליח השכפול רק כאשר השתמשו בתאים מרקמות מסויימות, כולן ממקור נקבי, כלומר, לפי־שעה לא ניתן לשכפל זכרים.
נראה, כי למרות הפערים הקיימים בהבנת התהליך, מצליחים המדענים למצוא את התנאים המתאימים לשכפול. השיטות להפריה מלאכותית באדם מתקדמות ומקובלות ביותר וכעת סבורים החוקרי ם שהדרך לשכפול בני־אדם קצרה מששיערו בתחילה. בחלק מהמדינות אסורים נסיונות שכפול בבני־אדם על־פי חוק. בארצות־הברית קיים חוק האוסר מימון ממשלתי לניסיונות שכפול בבני־אדם אך החוק אינו מונע מגופים פרטיים לעסוק בכך. גם בארץ מתגבשת חקיקה שתאסור את השכפול הגנטי בבני־אדם. בקהילה המדעית נשמעים קולות הקוראים לא להמתין לחקיקה, ולגבש אמנה משותפת למדענים ולחברה שתגדיר מדיניות כללית בסוגיה זו.
פורסם ב"גליליאו" גיליון 30, ספטמבר 1998.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה